Izlet Planinskega društva Trbovlje na Bohor

Članice in člani Planinskega društva Trbovlje, so se v soboto, 24. julija 2021, odpravili na izlet po pogorju Bohorja. Izleta se je udeležilo 30 pohodnikov, med katerimi sta bila tudi dva člana Planinskega društva Tabor iz Savinjske doline. Izlet sta vodila mlada planinska vodnika A kategorije Gregor Dejanović iz PD Trbovlje in gostujoči vodnik Domen Štamic iz PD Tabor.

Vreme so imeli kot naročeno, kot nalašč za uživanje v neokrnjeni naravi. Pot jih je vodila po zasavski cesti do Zidanega mostu in naprej do Radeč, nato so se peljali mimo Sevnice, kjer so na levi strani lahko opazovali sevniški grad in pogorje Lisce. Nadaljevali so do Brestanice nad katero kraljuje grad Rajhenburg – nekdanji ženski zapor iz časa 2. svetovne vojne. Malo pred Krškim so prečkali most čez reko Savo in nato nadaljevali skozi Brestanico do Senovega.

Pred odcepom za kočo na Bohorju jih je počakal tamkajšnji predsednik turistične organizacije g. Anton Pavlovič in jim podaril nekaj izvodov zemljevida bohorskega pogorja z označenimi lokacijami pohorskih slapov ter jim dal tudi nekaj koristnih nasvetov za varno izvedbo izleta.

Iz Senovega so se nato odpeljali do vasi Jablanca, ki je izhodišče za pot do slapov in naprej do koče na Bohorju. S kočo upravlja planinsko društvo Bohor Senovo in stoji na 896 metrih  nadmorske višine. Glede na pestro starostno strukturo udeležencev izleta, so planinci hojo razdelili na tri možne poti. Nekoliko mlajši in sposobnejši so krenili že iz vasi Jablanca na pot po bohorskih slapovih, malo starejši pa so se peljali do koče na Bohorju in se kasneje odpravili proti najvišjemu vrhu bohorskega pogorja – 1023 m visokemu hribu, imenovanemu Veliki Javornik. Tretja skupina udeležencev izleta, pa je svoje užitke iskala in našla na krajših stezicah okrog koče. Na zahtevno turo po bohorskih slapovih sta odšli dve planinki in trije planinci. Pot je bila dolga 4 ure, na njej pa so obiskali tri od štirih in slapov in sicer slap Bojanca, Pekel in Ubijavnik. Druga skupina okrog 20 pohodnikov, večina žensk, je od koče krenila proti Velikemu Javorniku. Pot je lažja in vodi po makadamskem kolovozu vse do zadnjega dela, ko se le-ta začne počasi dvigati. Zadnjih dvesto metrov postane pot nekoliko bolj strma. Večji del poti poteka po gozdu, ki pri hoji nudi prijetno senco.

Sam vrh Javornika je na začetku večjega travnika, ki je obkrožen z gozdom tako, da na vrhu ni razgleda. Po zasluženem odmoru na vrhu so se vpisali v vpisno knjigo in naredili nekaj fotografij, nato so se v dveh skupinah vrnili proti koči. Prva večja skupina se je vrnila po isti poti, druga manjša skupina pa si je na povratku želela ogledati še partizansko bolnico.

Po združitvi vseh treh skupin pri koči, je med prijateljskim pogovorom padel tudi predlog, da bi si na povratku domov ogledali še prijetno turistično točko v Brestanici imenovano »Ribniki«.

Besedilo prispevala: Bojan Gorjup in Gregor Dejanović

Fotografije prispevala: Bojan Gorjup in Monika Pevec Forštner

Malica po prihodu do koče na Bohorju

 

Na začetku poti proti Velikemu Javorniku

 

Na poti proti Velikemu Javorniku

 

Na vrhu Velikega Javornika (1023 m)

 

Udeleženci pohoda po bohorskih slapovih

 

   Prijateljski klepet in postanek pri Ribnikih

 

Smerne table proti slapovom

 

Bohor je vstal, Bohor žari

 

Slap Ubijavnik

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top