Izjemen uspeh naših športnikov

Izjemen nastop slovenske reprezentance sta začela Trboveljčan Stojan Kuhar (ŠD Speed Trbovlje), ki si je priigral bron v kategoriji igralcev do 14 let, ter  Radečanka Danaja Knez, ki si je priigrala bron v kategoriji igralk do 18 let.

Izjemen nastop slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v speed badmintonu je zaokrožila Radečanka Jasmina Keber  s prestižnim naslovom evropske prvakinje v kategoriji posameznic. Slovenska izbrana vrsta je ob tem osvojila še dve drugi in tri tretja mesta.

Vodilna igralka svetovne jakostne lestvice je v hrvaški Poreč pripotovala s popotnico štirih letošnjih zmag na turnirjih svetovne serije in vlogo prve favoritinje na prvenstvu. Z dobro igro se je sprehodila skozi uvodne boje v skupini in brez izgubljenega niza napredovala vse do polfinala, v katerem se je še tretjič letos srečala z najboljšo švedsko igralko  Rebecco Nielsen . Kebrovi igra v polfinalu nikakor ni stekla, Švedinji pa je uspevalo prav vse do trenutka, ko bi morala izkoristiti zaključno žogico za zmago v dvoboju. Neizsiljena napaka v odločilnem trenutku je Slovenko vrnila v igro, Švedinja pa se je zlomila in je do konca dvoboja osvojila le še pičle štiri točke. Finalni dvoboj na tri dobljene nize z Madžarko  Agnes Darnyik  ni prinesel dramatike polfinalnega dvoboja, saj je Kebrova, ki je prva dva niza sicer pričela zelo slabo, v nadaljevanju povsem kontrolirala potek sicer zelo kvalitetnega dvoboja z izjemno hudim ritmom izmenjave visokih in nizkih udarcev. Žarek upanja je madžarski igralki prinesel šele tretji niz, v katerem je Kebrova zaigrala za odtenek slabše, a je nato v četrtem nizu uspela še enkrat dvigniti nivo igre in Sloveniji priigrati prvi evropski naslov. Tretje mesto sta si razdelili Nielsnova in  Jennifer Greune (NEM). Preostali slovenski predstavnici  Helena Halas  (ŠRD Goodminton Ljubljana) in  Nina Jazbinšek  (SBK Radeče) sta izpadli v osmini finala.

Z Darnyikovo se je Kebrova skupaj s soigralko Heleno Halas srečala tudi v finalu ženskih dvojic, ki pa ni potekalo po slovenskih željah, saj je Darnyikova v paru s  Krisztino Bognar  naslov evropskih prvakinj osvojila zasluženo brez izgubljenega niza.

V moški konkurenci je svetovni prvak  Per Hjalmarsson  v finalu pometel s švedskim rojakom  Mattiasom Aronssonom , tretje mesto pa sta si priigrala  Aleksandar Matanović  (SRB) in  Daniel Gossen  (NEM), ki je v četrfinalu pot na stopničke in uspeh kariere preprečil najboljšemu Slovencu na EP,  Robiju Titovšku  (SBK Radeče). Pozitivno je presenetil tudi njegov sokrajan  Matjaž Šušteršič , ki je proti Hjalmarssonu izpadel v osmini finala, pričakovanj pa tokrat ni upravičil  Samo Lipušček  (ŠRD Goodminton Ljubljana), ki je sodil v širši krog favoritov, a je tako kot  Alen Baumkirher  (ŠD Speed Trbovlje) izpadel v šestnajstini finala.

Lipuščka je v širši krog favoritov uvrščal tudi izjemen nastop v moškim dvojicah, v katerih je v paru s Titovškom osvojil naslov evropskih podprvakov. Slovenska dvojica je v finalnem dvoboju požela obilo simpatij z dobro igro proti švedskemu paru Hjalmarsson/Aronsson, a je na koncu klonila z rezultatom 1:3 v nizih.

V kategoriji mešanih dvojic pa je Jasmina Keber osvojila še svojo tretjo kolajno, tokrat bronasto v paru z Matjažem Šušteršičem. Slovenski par je v polfinalu gladko klonil proti kasnejšima zmagovalcema Greune/Gossen (NEM).

Avtor članka in fotografij: Aleš Naraglav

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top