Inovacijski kamp 2019 

 

 

Dijaki Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje smo se 23. in 24. septembra 2019 udeležili JA Inovacijskega kampa 2019 v Zrečah, ki ga je organiziral Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih v sodelovanju z EIT (Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologijo).

Dvajset skupin dijakov iz različnih šol je s pomočjo strokovnih mentorjev reševalo zastavljene izzive podjetij Acroni Jesenice, Talum in Domel ter razvijalo podjetniške ideje na temo krožnega gospodarstva in surovin.

 

Naša ekipa se je soočila z izzivom podjetja Talum, in sicer: »Uporaba aluminija in aluminijevih zlitin«. V ekipi smo dobili idejo, da bi namesto litijevih baterij začeli izdelovati aluminijeve baterije.  Izhajali smo iz dejstva, da  se v današnjem času vse več srečujemo z električnimi napravami, poleg tega pa želimo vse stvari imeti prenosne. Ta trend kaže na vse večjo uporabo baterij in akumulatorjev in seveda tudi večjo zmogljivost le-teh.   Naša ideja je bila spodbuditi javnost ter večja podjetja k razvoju in povečani uporabi aluminijevih baterij. S tem bi zelo zmanjšali količino nevarnih odpadkov (litij) ter dodali aluminiju pomembno vlogo v energetiki. Cena baterij bi bila zagotovo nižja, saj je aluminija v naravi več kot dovolj. S tem  lahko poskrbimo za okolje in damo možnost novemu viru energije.

 

Naša ideja sicer ni bila zmagovalna, vendar nam je kot ekipi pomembno, da smo več kot uspešno izpeljali zastavljeni cilj, se ob tem zabavali in se hkrati naučili mnogo novih veščin.

 

Matic Zamuda in Matej Strniša, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top