Ideje mladih spreminjajo Trbovlje, Zasavje, Slovenijo in Svet

 V Mladinskem centru Trbovlje verjamemo, da so mladi nosilci sprememb in posledično razvoja v lokalni skupnosti, zato je ena izmed dolžnosti mladinskih delavcev, da jim prisluhnemo, kadar imajo kakšno težavo, predlog ali idejo, in da jim nudimo primerno podporo. Mladi ob tem ne spreminjajo samo sebe, temveč imajo pogosto vpliv tudi na svoje prijatelje, vrstnike ali širšo lokalno skupnost, v kateri bivajo.

Ob tem pa ni pomemben zgolj končni rezultat – na primer urejenih 100 km gorskih kolesarskih poti, izdana otroška pravljica ali dobro obiskan koncert – temveč predvsem celoten proces njihovega učenja in razvoja, ki je potreben od tiste prve tihe, morda na trenutke celo nemogoče ideje v njihovi glavi, do zadnjega diha projekta, ki so ga živeli minulih nekaj mesecev.

 

A vendar danes predstavljamo – rezultate, ki so češnja na vrhu smetane procesa z Mašo, z Emirjem, z mednarodnimi prostovoljci.

Prvo poglavje: Noč emocij 2019

Poletna noč, Slovenska popevka, Dnevi slovenske zabavne glasbe… so koncerti, ki se največkrat dogajajo v prestolnici, letos pa smo koncert takšnega tipa organizirali v Trbovljah. Na noči, polni dobre glasbe, čustev, dobrih ritmov in kurje polti, je nastopilo skoraj 50 glasbenikov – simfonični orkester KD Stična pod vodstvom Polone Udovič, Nuška Drašček, Mia Guček, Dejan Žujič, Maruša Zmrzlak ter Urška Raušl in Emir Ibrakić s skupino – brez katerega koncerta ne bi bilo.

Že v začetku letošnjega leta je Emir k nam v MCT prinesel svojo idejo, svojo življenjsko željo. Koncert velikih razsežnosti, koncert dobre glasbe, koncert, kakršnega v Trbovljah še ni bilo. Staknili smo glave, nabrali ideje, si razdelili naloge in šli na pot organizacije koncerta Noč emocij z Emirjem na čelu. Pot se je končala na nabito polnem trgu med MCT in DDT na zadnji avgustovski dan, ko smo se vsi skupaj prepustili glasbi in praznovali idejo, ki se je uresničila.  

 

 

Drugo poglavje: Urejanje turnokolesarskih poti po Zasavju in Sloveniji

V programu Evropska solidarnostna enota izvajamo projekt A Solidarity Invasion, v sklopu katerega gostimo 5 prostovoljcev iz Bosne in Hercegovine, Španije ter Italije. Ta projekt je nadgradnja uspešne zgodbe, ki smo jo v lanskem letu začeli pisati s Planinsko zvezo Slovenije (PZS), letos dodajamo nova, še bolj zanimiva poglavja.

Juan, Nejra, Anis, Stefano in Luca pod mentorstvom PZS urejajo Zasavski krog, turno-kolesarsko pot, ki obkroži Zasavje in kolesarjem dovoli čudovite razglede od Čemšeniške planine, preko Svete Planine, Mrzlice do Kala in Gor, spust do Zidanega mosta, vzpon na Kum in mimo Podkuma do Janč,  z Janč preko Jevnice, Slivne, Vač, preko Vovš do Zasavske Svete gore, spust do Izlak in v smeri Čemšenika do Ovčjih jam. Zasavski krog je namenjen vsem, ki si želijo 3-4 dnevnega kolesarjenja po zasavskem koncu Slovensko turno kolesarske poti (STKP).

Zgodbo smo še dodatno začinili in se odpravili izven meja Zasavja. Povezali smo se namreč s škofjeloško mladinsko organizacijo Familija in se za en teden preselili v Škofjo Loko ter z okrepljeno ekipo PZS in škofjeloških prostovoljcev pričeli z urejanjem gorenjskega dela STKP. Verjamemo, da bodo tudi na Gorenjskem začeli pisati svojo zgodbo, katerih glavni liki so evropski prostovoljci in PZS.

 

Tretje poglavje: Ravnovesje sveta

Ravnovesje sveta je pravljična pravljica, ki je nastala kot plod domišljije v večerih, preden je Maša Kafel uspavala svojega “Tekaž”. Vsak večer eno poglavje in sanje so bile slajše. Ponovno se je vzpostavilo Ravnovesje sveta. V pravljici se Tek in Tisja, bratec in sestrica, podata na dolgo pot, kamor ju napotijo prosojne leteče lisičke, ki jih imenujemo bitja sveta. Bitja sveta imajo pomembno nalogo, saj ohranjajo svet v ravnovesju. A ker se na svetu dogaja vedno več slabih stvari, se krepi temna sila, zaradi česar nasprotja niso več uravnotežena. Tek in Tisja na svoji poti srečata gozdna bitja, ki živijo pod zemljo, smešnega živobarvnega ptiča, ki jima posodi krila, od bliže spoznata temna bitja ponoči in morsko babico v podvodnem mestu. Ali bosta našla knjigo sveta, ki jo morata odpreti, da bo čarobni prah na svetu zopet vzpostavil ravnovesje?

Odgovor na to vprašanje bomo izvedeli ob izidu knjige, v soboto, 5.10., ob 11. uri v Klubu MCT, ko bo pravljica na voljo tudi za prodajo. 

 

 

Če imaš tudi ti idejo, ki bi jo rad uresničil, se oglasi v Mladinski center Trbovlje.

 

Mladinski center Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top