Ideja medgeneracijskega sodelovanja se širi in raste

Projekt Simbioza bo med 21. in 25. oktobrom po celi Sloveniji tretjič ponudil možnost izobraževanja o osnovah računalništva in mobilne telefonije. Prijave na delavnice, ki bodo letos potekale na več kot 340-ih lokacijah, so odprte do 15. oktobra 2013.

V naši občini, občini Hrastnik, Trbovlje in Zagorje bomo mladi prostovoljci učili starejše računalniških veščin na sledečih lokacijah:

Knjižnica Hrastnik, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik in OŠ narodnega heroja Rajka Dol pri Hrastniku, Osnovna šola Tončke Čeč Trbovlje, Osnovna šola Toneta Okrogarja Zagorje, Zasavska Ljudska Univerza Zagorje, Srednja šola Zagorje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, enota Dom svobode, Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje, Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje, Dom upokojencev FS Trbovlje, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, Osnovna šola Ivana Kavčiča Izlake.

 

Ideja Simbioze iz leta v leto raste

V preteklih dveh letih je projekt Simbioza, največji vseslovenski prostovoljski projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, skupno povezal približno 16.000 starejših, udeležencev, in mladih mentorjev. Raslo je tudi število lokacij izobraževanj, ki jih je letos na voljo več kot 340. »Število lokacij je od lani še zraslo, kljub velikemu številu mest, pa so nekatere lokacije že polno zasedene. Vsem, ki o udeležbi v letošnji Simbiozi še razmišljajo, zato svetujemo, naj nikar ne odlašajo s prijavo. Družba bo prijetna, znanja koristna, celostna izkušnja pa nepozabna,« k prijavam poziva Ana Pleško, vodja projekta Simbioza 2013. Vsi starejši z željo po osvajanju novih znanj in mlajši prostovoljci se lahko prijavijo do 15. 10. 2013 na spletnem mestu www.simbioza.eu ali telefonski številki 040 940 888.

»Po dveh uspešnih letih lahko rečemo, da v tretje ponujamo izobraževanja na visokem kakovostnem nivoju. Poleg osnov računalništva in mobilne telefonije se starejši lahko spoznajo z internetom, e-pošto in tudi s Facebookom, prek katerega mnogi ohranjajo stike tudi v bodoče. Na nekaterih lokacijah starejšim letos predstavljamo tudi najsodobnejše trende – tablične računalnike. Letošnje leto pa je posebno in prelomno tudi zato, ker Simbioza dobiva trajnostni značaj,« letošnje aktivnosti povzema Ana Pleško.

Simbioza v naših občinah

V Zasavju bo Simbioza potekala v občinah Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik. Potrebujemo pa predvsem prostovoljce, saj so za tečajnike skoraj že vsa mesta zasedena, našlo bi se še kakšno prosto mestno na šolah, kjer je več računalnikov.

Super stran tedna simbioza je ta, da se vsi skupaj nekaj naučimo, se zabavamo in spoznamo marsikaj zanimivega iz življenja starejših, osvežimo tudi svoje znanje računalništva in pridobimo potrdilo o opravljenem prostovoljnem delu, ki nam pride prav tudi pri pisanju življenjepisa za kakšno službico, saj je vse to referenca delovnih navad.

Vsi dobrega srca in želje po druženju prijavite se na www.simbioza.eu

 

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak je pred samo akcijo povedala:

“Mislim, da je eden ključnih izzivov, ki ga imamo v družbi v prihodnje, zagotoviti povezovanje med mlajšo in starejšo generacijo, izziv dolgožive družbe. Simbioza je eden izmed odgovorov na to. To, da je prišla pobuda od mladih, je treba po mojem mnenju še posebno pozdraviti. Projekt se širi tudi v tujino, kar kaže, da dobra ideja, dobra energija, ki to spremlja, lahko seže tudi prek meja naše države. Mislim, da je idej v Sloveniji dovolj, pri tem pa je treba mladim dati priložnost, da to uresničijo. Zato sem vesela, da so med nami tudi delodajalci, ki pomagajo pri tem, da se projekt vsako leto izvede, seveda pa to ne bi bilo mogoče brez številnih prostovoljk in pristovoljcev, kar je tudi eden od pomembnih elementov, ki jih projekt Simbioza združuje. Torej, medgeneracijska solidarnost, prostovoljstvo in še socialno podjetništvo – in vse to so tudi teme, ki jih kot družba za prihodnost po-trebujemo. Zato zahvala vsem, ki že toliko let vodijo ta projekt in vsem, ki pomagajo, da se lahko izvaja.”

Akcijo podpirajo številni, posamezniki, nevladne organizacije, javne ustanove, gospodarstvo. K akciji so kot ambasadorji pristopili številni znani Slovenci in Slovenke, ki nam pomagajo širiti dober glas akcije Simbioza.

»Zakaj sem z veseljem ambasadorka Simbioze? Ker se moramo skupaj pripravljati na radikalno drugačen čas, ki prihaja. Čas je za sočutje in sodelovanje, za modrost, ki povezuje starost z mladostjo in mladost s starostjo. Gre za pretakanje znanj in izkušenj iz ene generacije do druge in nazaj, da bo vsem dobro. Da bomo skupaj gradili svet, v katerem mladi ne bodo brezposelni in stari ne na rob odrinjeni, osamljeni. Z roko v roki nam bo to uspelo, Simbioza je ena od lepih poti v ta drugačen svet,« je svojo podporo projektu izrazila dr. Manca Košir, ambasadorka Simbioze.

Dodatne informacije: Špela Bric, telefon: 01/23 43 711, spela.bric@simbioza.eu

 

simbioza

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top