HASKAP – nova sadna vrsta jagodičja – (Lonicera caerulea )

HASKAP , v Sloveniji in državah Balkana napačno imenovana kot SIBIRSKA BOROVNICA, imenujejo tudi kamčatska jagoda, medena borovnica, mayberry, bluehoneysuckle, izvira iz severovzhodne Azije.

V svetu je najbolj razširjeno imenovanje pod imenom Haskap ali HasuKappu. V prevodu jezika starodavnega naroda Ainu z otoka Hokaido : večna mladost (Yayoi Kaneko PhD, Associate Professor, Wildlife Conservation Laboratory, Department of Agriculture, Tokyo University of Agriculture and Technology) ali po drugi razlagi : veliko daril na veji; kjer je od davnin poznana hranilna in zdravilna vrednost te rastline. Haskap ( Lonicera caerulea) spada v rod kovačnikov (Caprifoliaceae), katerih nekatere vrste najdemo tudi v Sloveniji (http://www.gore-ljudje.net/novosti/72733/). Pri nas in tudi širše, je Haskap slabo poznana vrsta jagodičastega sadja. Plodove uživamo sveže, posušene, v čajih, iz njih delamo sokove, vino, džeme, želeje, uporabljamo zamrznjene, za konditorske izdelke in fermentirane mlečne izdelke.
Tam kjer zemljiščni pogoji niso primerni za vzgojo ameriške borovnice ali drugih sadnih vrst, ta nova vrsta jagodičja predstavlja odlično izbiro za zamenjavo. Komercialno zanimive vrste so Lonicera caerulea, Lonicera edulis i Lonicera kamtschatica.
Tako kot plodovi borovnice so tudi plodovi Haskapa bogati z antioksidanti in vitamini.Vsebuje visoke stopnje anticianinov, vitamina C in A, vlaknin, kalija, fenolnih spojin in drugih antioksidantov. Nedavne raziskave kažejo, da ima Haskap skoraj trikrat več antioksidantov kot divje borovnice, ki so pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane. Okus haskap jagod bi lahko opisali kot okus med malino in borovnico s teksturo kivija.
Ker primarno izvira iz Sibirije je izredno odporna na mraz in zmrzal. Gojitelji v Kanadi niso nikoli opazili poškodbe iz zimskega zamrzovanja. Brez problema zdrži zimske temperature do – 47 °C. V času cvetenja cvet zdrži pozne pomladne zmrzali od – 7 °C do -10 °C. Zaradi teh lastnosti se lahko goji povsod na območjih z ostrim celinskim podnebjem.
Sadeži obilno dozorijo, v glavnem ob istem času, vsako leto že v mesecu maju, pozne sorte v juniju. Rodnost narašča do 15. Leta. Pridelek po grmu, četrto do peto leto starosti grma, znaša od 3 kg do 6 kg pa tudi več (do 4000 sadik/ha, 10 do 15 ton/ha, odkupna cena ca 5,0 eur/kg), odvisno od sorte : Tundra, Borealis, Honeybee, Aurora,…, vendar jih je v EU težko dobiti.
Od leta 2015 omenjene zaščitene kanadske sorte , pooblaščenega proizvajalca sadik uvaža podjetje Haskap d.o.o., Maribor ( e-mail: haskap.doo@gmail.com, gsm: 041 364 453), predvsem za komercialne nasade. Podjetje nudi strokovno pomoč pri vzgoji komercialnih nasadov, velikosti od 30 arov in več, ter zagotovljen dolgoročni odkup pridelka.

unnamed-8 unnamed-5 unnamed-7 unnamed-6 unnamed-4 unnamed-3 unnamed-9

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top