Gostitelj filmskega festivala gluhih 2012 je bilo Trbovlje!

V kino dvorani Delavskega doma Trbovlje se je v soboto, 24. novembra, odvijal Filmski festival gluhih 2012 v organizaciji Društva gluhih in naglušnih Ljubljana. Vse prisotne je pozdravila predsednica Društva gluhih in naglušnih Slovenije ga. Frida Planinc ter podžupanja Občine Trbovlje ga. Jasna Gabrič.

Obiskovalci smo si lahko ogledali letošnjo filmsko bero, kjer so prikazali filme, ki so jih ustvarili gluhi in naglušni ustvarjalci.

V uri in pol so se zvrstili naslednji filmski in animirani prispevki:

1.      ZNAKOVNI JEZIK JE VSEPOVSOD

2.      AKTIVEN DRŽAVLJAN

3.      PREDSTAVITEV PROGRAMA MEDIJSKI TEHNIK

4.      PRELET NAJBOLJŠIH ANIMIRANIH FILMOV V ZADNJIH 5-LETIH NA ZAVODU ZA GLUHE IN NAGLUŠNE LJUBLJANA”

5.      GPS : ŠESTILO

6.      MAŠČEVANJE JE SLADKO

7.      NIKO VIKEND

8.      DEDEK IN VNUK

9.      ŠPORTNE SMEŠNICE

10.  PRI SEMAFORJU

11.  LOVRO

12.  PRIZORI IZ ZAKONA

13.  NORA POROKA

 

Filmski festival je privabil gluhe in naglušne iz cele Slovenije na ogled filmov, ki so govorili o gluhoti in so jih ustvarili ljudje, ki se soočajo z izgubo sluha. Njihov pogovorni jezik je slovenski znakovni jezik. Gibi rok, mimika obraza in vsi posebni zvoki, ki ob tem nastajajo so sredstvo komunikacije med gluhimi. Čarobnost in bogastvo tega izraznega sveta je javnosti malo poznana. V Sloveniji lahko spremljamo programe za gluhe na TV SLO 1 in preko spletne TV, vendar je filmske produkcije malo. Svet tišine še ni raziskan, mnogo sivih področij še čaka, da vstopimo vanje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top