Gimnazijci v Škofji Loki

V četrtek, 25. septembra 2014, smo se dijaki 2. letnikov Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje odpravili na ekskurzijo v Idrijo in Škofjo Loko.

Najprej smo obiskali Idrijo, kjer smo si ogledali muzej, ki je bil nekdaj del idrijskega rudnika živega srebra. Ogledali smo si krajši film o Idriji, rudarjenju in rudniku živega srebra, po katerem je mesto še danes prepoznavno. Po ogledu krajšega filma smo se odpravili v podzemlje – v rove nekdanjega idrijskega rudnika. Pred tem smo si nadeli zaščitno rudarsko haljo in čelado, ker so nekateri deli rova bili zelo ozki in premočeni. Po ogledu smo se odpravili v idrijski akvarij, kjer smo si ogledali ogromno vrst tropskih sladkovodnih rib, najrazličnejših oblik in barv.

Najbolj zanimiva je bila značilna idrijska rudarska hiša, kjer smo si ogledali tudi notranjost in si z malo domišljije, ob pripovedovanju vodiča, lahko tudi predstavljali življenje rudarjev v preteklosti.

Nato nas je pot vodila v Škofjo Loko. Vmes smo na Visokem lahko občudovali Tavčarjev dvorec. Sledila je prosta ura, ki smo jo izkoristili za kosilo ali za ogled najstarejšega srednjeveškega mesta. Nato nas je vodič popeljal po mestnem jedru Škofje Loke, kjer smo si ogledali tamkajšnje znamenitosti in poslušali vodiča, ki nam je pripovedoval o mestu.. Za piko na i je sledil še ogled gradu in predstavljanje zgodovine mesta.

Tako se je celodnevna ekskurzija proti večeru zaključila in počasi smo se odpravili nazaj v Trbovlje. Utrujeni, a polni prijetnih doživetij.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top