Gimnazijci na Forumu mladih v Luksemburgu

Od 19. 10. 2012 do 26. 10. 2012 smo se Nina Cestnik, Tjaša Pajer, Kristina Rožanc, Maruša Žagar in mentor profesor Aleksander Medveš udeležili foruma mladih v Luksemburgu.

Že sama prijava na dotični forum je znak, da smo vsaj delno ozaveščene o problematiki onesnaževanja, pet dni dela, predavanj, delavnic in izletov na to temo, pa je naše znanje le še poglobilo in nam pokazalo, kako pomembno je, da svojo ozaveščenost širimo naprej. Porazdeljeni smo bili v skupine znotraj našega tipa delavnic in to nam je dalo možnost za medkulturno povezovanje, saj smo bili v skupinah predstavniki različnih držav.

Tri izmed nas (Nina Cestnik, Kristina Rožanc, Tjaša Pajer) so bile v delavnici Discussion, vsaka v svoji skupini. Vsaka skupina debaterjev je dobila nekaj vprašanj, kot so razlaga naslova (Trajnostni razvoj), zakaj je pomembno govoriti o tej temi, zakaj je bila tema sploh izbrana ipd. Ena izmed nas (Maruša Žagar) je bila v delavnici Press, kjer so nadobudni mladi novinarji pisali članke za časopis, ki je bil izdan zadnji dan našega srečanja. V tem časopisu so bili članki, ki so opisovali tako naše bivanje v Luksemburgu, delavnice, obiske inštitucij in medkulturne razlike, kot tudi članki, ki so opredeljevali problematiko globalnega segrevanja, odpadkov, onesnaževanja in drugih okoljskih težav.

V tretji delavnici Creativity sicer ni bila nobena izmed slovenskih deklet, smo pa zato spoznali njihovo delo zadnji dan, ko so predstavili svoje likovne izdelke.

Prvi dan smo, poleg uvodnih predstavitev in pojasnjevanja, imeli tudi predavanje gospe Elaine Nevin, direktorice neprofitne organizacije ECO-UNESCO. Po predavanju predane okoljevarstvenice z zahoda Irske je tretji dan sledil še energičen nastop gospoda Clauda Turmesa. Luksemburški član evropskega parlamenta in član Zelene stranke nam je pripravil predstavitev različnih virov energije in potencialih našega planeta, načrtih za prihodnost in pomembnosti vlade v boju za okolje.

Takšni evropski projekti so zelo koristni, saj na ta način spoznavamo druge kulture, sklepamo nova prijateljstva, premagujemo ˝strahove˝ in pridobimo veliko novih izkušenj. ˝Prisiljeni˝ pa smo tudi v uporabo drugih jezikov in ugotovile smo, da je izjemno koristno govoriti več jezikov, saj ko se ti zatakne pojasnjevanje v angleščini, nam je ostala nemščina, za rezervo smo pa še vedno imeli ustvarjanje ˝vetra z mahanjem in s pantomimo˝.

Avtorice: Nina Cestnik, Tjaša Pajer, Kristina Rožanc, Maruša Žagar

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top