Gasilci PGD Trbovlje – mesto obiskali največji gasilski sejem na svetu

Vsako peto leto je mesec junij rezerviran za največji gasilski sejem na svetu. Ker smo leta 2010 zaradi takšnih in drugačnih obveznosti ta dogodek morali izpustiti, smo nadoknadili zamujeno.

 

Letošnji največji gasilsko – sejemski dogodek je potekal na severu Nemčije, v mestu Hannover. Udeležilo se nas ga je šest gasilcev PGD Trbovlje – mesto. Imeli smo kaj videti, saj je bilo razstavljavcev kar 1500 iz 51 držav, med njimi tudi nekaj iz Slovenije. Večino sejemskih dejavnosti smo si dodobra ogledali v treh dneh, pa smo zadnji dan še vedno odkrili kakšen nov kos gasilske opreme. Podrobneje smo si ogledovali novosti na področju osebne opreme gasilca in vozil za reševanje z višine. Z zanimanjem smo si ogledovali tudi prikaze gašenja in reševanja z novimi tehnikami, najbolj pa nas je navdušilo tekmovanje, ki ga je organiziral proizvajalec hidravličnega orodja za tehnična posredovanja. Gasilci so morali iz vozil s tehničnim posegom (rezanje, razpiranje, lomljenje) v dvajsetih minutah in različnih situacijah rešiti ponesrečeno osebo. Nič novega za nas, če ne bi tekmovalci tekmovali na povsem novih, do tekmovanja še nepoškodovanih vozilih. Sejem si je ogledalo rekordno število obiskovalcev, saj nas je bilo po podatkih organizatorja več kot 157.000 iz celega sveta, kljub dolgi poti (cca. 12 ur vožnje) pa smo videlo ogromno gasilskih kolegov iz Slovenije. Vsakemu izmed nas se je v spomin vtisnila kakšna posebna noviteta na področju gasilske tehnike, saj smo imeli res kaj videti (od rokavic z IR-senzorji, do specialnih gasilskih vozil, katere v naših krajih ne bomo verjetno da nikoli videli). Med najbolj razburljivimi in dramatičnimi dogodki sejma vsekakor sodi tudi tek za nahrbtniki. Znan proizvajalec osebne zaščitne opreme gasilca je takoj ob odprtju sejemskih vrat vsak dan podaril 1000 nahrbtnikov. Nihče od nas ne pomni, da bi takšno »norijo« že kdaj doživel v živo. Ker smo se odločili, da bomo nahrbtnike podarili našemu gasilskemu podmladku, smo bili vsak dan tako rekoč v vojnem stanju pred glavnim vhodom, saj se je par minut po odprtju v hali omenjenega proizvajalca gnetlo več tisoč ljudi.

 

Preživeli smo lepe 4 dneve dolgo vožnje, v dobri družbi in kar je najbolj pomembno: videli smo ogromno novosti, ki nam bodo v prihodnosti lajšale naporen gasilski vsakdan.

 

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Fantje tam čez cesto iz PGD TRBOVLJE-MESTO!

 

DSCN6802 Gimaex

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top