Gala koncert komornega pevskega zbora France Prešeren

Vabljeni na gala koncert komornega pevskega zbora France Prešeren, ki deluje pri Slovenskem združenju France Prešeren v Skopju, v ponedeljek, 1. julija, ob 20.00 v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje. Zbor sestavljajo šolani pevci in pevke, vodi pa ga mednarodno priznani dirigent maestro Tomislav Šopov, ki je v 60. letih preteklega stoletja služboval v Trbovljah kot ravnatelj glasbene šole in zborovodja trboveljskih Slavčkov.

Vstop na koncert je prost. Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajni Delavskega doma Trbovlje.

O zboru:
Komorni pevski zbor France Prešeren deluje v okviru Slovenskega združenja France Prešeren v Skopju, ki letos praznuje 25 let delovanja. Začetki pevskega zbora  segajo v leto 1997, ko se je skupina članic združenja začela redno sestajati in prepevati znane slovenske ljudske pesmi ob spremljavi harmonike in pod taktirko profesorice glasbe Marije Dokuzove. Skupina se je počasi večala, pridružili so se tudi makedonski pevci in kmalu je prerasla v komorni zbor France Prešeren, ki pod umetniškim vodstvom maestra Tomislava Šopova že dvaindvajset let uspešno neguje slovenske in makedonske ljudske pesmi, umetniške pesmi skladateljev obeh narodov, posega pa tudi po skladbah iz zakladnice svetovne zborovske  in operne glasbe.  Z zborom redno nastopajo mladi operni solisti, prvi korepetitor – solist na klavirju ter prvi koncertni mojster in solist na violini pri Makedonski operi in baletu.

Zbor je odigral pomembno vlogo v prepoznavnosti slovenske kulture v Makedoniji ter zbliževanju obeh kultur. Pevsko govorico so pevci s ponosom poneseli  po vsej Makedoniji in  Sloveniji, na Madžarsko, v Srbijo, na Kosovo, v Grčijo in Italijo.

 

O dirigentu maestru Tomislavu Šopovu:
Mednarodno priznani operni in zborovski dirigent maestro Tomislav Šopov se je rodil leta 1939 v Strumici v Makedoniji. Leta 1965 je končal študij na dirigentskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani pri prof. Danilu Švara. Med študijem je vodil Akademski orkester Ljubljana in orkester Beograjske filharmonije. Letos mineva natanko 50 let, odkar je zapustil Trbovlje, kjer je štiri leta po končanem študiju služboval. V Trbovljah je bil zborovodja pevskega zbora Slavček, s katerim so izvedli mnogo uspešnih koncertov v  domačem mestu in na gostovanjih v Mariboru, na Koroškem in drugod po Sloveniji, Bolgariji … Bil je profesor klavirja in ravnatelj glasbene šole. Maestro Šopov je v Trbovljah ustanovil tudi simfonični orkester, kar je bilo takrat zelo pomembno za mesto. Od leta 1969 se odlikuje kot dirigent v Operni in baletni hiši Makedonskega narodnega gledališča, kot glavni dirigent pa je deloval tudi v državni operi v Ankari, operi Smyrna v Turčiji in operi v Istanbulu. Vodil je orkester Makedonske filharmonije in orkestre v Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Trstu, Rimu, Istanbulu, Smyrni in Frankfurtu. Veliko je prispeval k promociji makedonskih glasbenih del, s postavitvami in izvajanji velikega števila makedonskih opernih, baletnih, vokalnih in instrumentalnih skladb.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top