Franc Povše je postal mojster karateja

Nivo znanja označujemo z barvnimi pasovi. Šolski ali KYU pasovi si sledijo od rumene, oranžne, zelene, modre do rjave barve. Ko učenec enkrat doseže visok tehnični nivo in začne dojemati bistvo karateja, se mu dovoli pristopiti k izpitu za mojstrski pas, ki je črne barve. Tudi mojstrski oziroma DAN pasovi se ločijo po nivoju znanja in kasneje tudi po zasluženih dosežkih v karate športu.

Franc Povše je eden izmed začetnikov trboveljskega karateja, saj je začel trenirati že več kot pred 40-timi leti. Bil je eden izmed prvih trboveljskih tekmovalcev, ki se je pogumno spopadel z že uveljavljenimi tekmovalci iz drugih karate klubov. Dosegel je nekaj zelo odmevnih rezultatov v športnih borbah, tako v posamezni kot ekipni konkurenci. Karate klub Trbovlje je leta 1975 v organizaciji Karate zveze Slovenije in Šolskega centra za telesno vzgojo izvedel 1. Uradni trenerski seminar. Seminarja se je udeležilo 15 kandidatov iz različnih slovenskih klubov. Med njimi so bili tudi trije Trboveljčani in Franc Povše, ki je izpit uspešno opravil. Vrsto let je uspešno opravljal funkcijo trenerja v vseh skupinah. Vzgojil je zelo veliko uspešnih tekmovalcev, ki so uspešno nastopali na tekmovanjih. Ves čas je bil vpet tudi v organizacijski del, saj je opravljal funkcijo sekretarja kluba, kasneje pa je postal Gospodar kluba in to funkcijo opravlja še danes. Bil je eden izmed prvih Trboveljčanov, ki je daljnega leta 1976 opravil izpit za rjavi pas in s tem je postal mojstrski kandidat. Ves čas se je zavzeto pripravljal za polaganje črnega pasu. Splet okoliščin mu je takrat onemogočil, da bi s prvo generacijo trboveljskih karateistov opravljal izpit za mojstra karateja.

Ni točnega podatka, koliko članov je v štiridesetih letih (1971-2011) šlo skozi trboveljske karatejske vrste, vendar zagotovo preko 3000. Nekateri člani so s svojo prizadevnostjo dosegli nivo znanja do te mere, da so postali nosilci črnega pasu – DAN stopnje. Teh je v trboveljskem klubu kar 49. Ker so nekateri že dalj časa izražali željo, da se ponovno zberejo v telovadnici, smo začeli s septembrom 2012, 1x mesečno izvajati treninge za črne pasove. Zaradi aktivnosti v preteklosti smo na treninge povabili tudi Franca Povšeta. Franc redno obiskuje treninge in je vsem prisotnim dokazal, da kljub svojim letom še kar obvlada vse osnovne principe karateja, na osnovi katerih izhaja vsa tehnika. Zaradi vsega navedenega mu je izpitna komisija v sestavi Borut Markošek – mojster karateja, stopnje 6. DAN, Bogdan Simerl – mojster karateja, stopnje 3. DAN in Miha Kovačič – mojster karateja, stopnje 2. DAN, 7. februarja podelila naziv Mojster karateja, stopnje 1. DAN. S tem je Franc Povše postal 50-ti Mojster karateja v trboveljskem Karate klubu in s tem Trboveljčani zagotovo sodijo med klubi z največ mojstri karateja. Franc je postal tudi najstarejši mojster karateja v Trbovljah saj bo te dni praznoval 65-ti rojstni dan. Ob tej priliki mu iskreno čestitamo.

Bogdan SIMERL
PREDSEDNIK


© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top