Film Veličastna zgodovina slovenskega naroda na DVDju!

11. maja 2012 je bil v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje premierno prikazan domači celovečerni film Veličastna zgodovina slovenskega naroda, katerega je posnela ekipa Filmsko ustvarjalnega društva Loke Studio. Po izredno pozitivnem odzivu gledalec ter krajši turneji po Sloveniji in tujini je film naposled izšel tudi v DVD obliki in obogaten z mnogimi dodatnimi presenečenji. Veličastna zgodovina slovenskega naroda je komedija epskih razsežnosti in predstavi nekatere ključne dogodke naše zgodovine na samosvoj in zabaven način.

Glavni junak filma je povsem običajni slovenski delavec (David Lindič), ki ga je sreča pustila na cedilu; utaplja se v dolgovih, njegovi šefi mu še po več mesecih niso izplačale zaslužene plače, njegovo dekle (Urška Pavlin) pa prav tako ne uspe razumeti položaja, v katerem se nahaja. Zatorej ni presenetljivo, da junak izgubi vero v lastno domovino, kjer se poštenost in trdo delo ne izplačata več. Med tavanjem po mestu povsem po naključju zatava v knjižnico, kjer med policami odkrije nenavadno knjigo o zgodovini slovenskega naroda. Z zanimanjem jo začne prebirati in tako se pred njim odvrtijo poglavja slovenske zgodovine od preseljevanja narodov, reformacije, turških vpadov, kmečkih uporov, prve in druge svetovne vojne, osamosvojitve pa vse do nogometne pravljice. Skozi branje glavni junak spoznava ne samo lasten narod, ampak tudi sebe, kar mu predstavlja oporo za preboj skozi težke življenjske odločitve.

Veličastna zgodovina slovenskega naroda je film, ki ga resda lahko označimo kot komedijo, toda pod površjem se nahaja izdelek z resnim sporočilom za današnje in prihodnje generacije. Dandanes smo namreč priča vse pogostejšemu potvarjanju zgodovinskih dejstev v službi ideoloških in političnih igric, pričujoči film pa ta absurdni koncept potisne v ospredje in gledalca nasmeji, obenem pa tudi opomni, da v tem, kar vidi na filmu, doživlja tudi v vsakdanjem življenju. Zgodovina ni koncept, katerega bi si lahko vsak razlagal na svoj način, ampak je v prvi vrsti treba upoštevati dejstva, katera pa pogosto zaradi takšnih ali drugačnih razlogov spregledamo.

DVD s filmom Veličastna zgodovina slovenskega naroda je tako že na voljo, lahko ga naročite preko Facebook strani F.U.D. Loke Studio ali elektronske pošte loke.studio.filmi@gmail.com.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top