Festival Speculum Artium 2016 odprl svoja vrata

Včeraj je v Delavskem domu Trbovlje potekalo odprtje mednarodnega festivala novomedijske kulture Speculum Artium 2016.

 

Prisotne sta nagovorila dr. Matjaž Šekoranja iz Ministrstva RS za kulturo in županja Občine Trbovlje, mag. Jasna Gabrič. Oba sta v svojih nagovorih poudarila pomen festivala, saj je razvoj vizualnih umetnosti v svetu v polnem zamahu, novomedijske vsebine pa vse bolj prepoznavne. “Tehnične in umetniške inovacije so že tukaj in zdaj in mi smo viden del tega novega sveta, v katerega pogumno zarisujemo svoje sledi. Ponosni smo, da v Trbovljah gostimo vodilni festival na slovenskem, ki prepleta novomedijske produkcije s klasično umetnostjo, tehnologijo in znanostjo in vsako leto prinaša v naš kraj najvidnejše projekte z novomedijskega področja.” je poudarila županja občine.

 

Performans Homo Restis umetnikov iz Linza (AT) je potekal ves čas odprtja v delavskem domu in njegovi okolici in bo na ogled tudi v nadaljnjih dneh festivala. Homo Restis se ukvarja s konkretnim okoljem in abstraktnim prostorom skozi prisotnost obeh umetnikov, ki se pojavita kot marioneti, “ljudje na nitkah”. Na odru smo si ogledali performans pod okriljem Kluba OpenLab, društva za razvoj inovativnih idej iz Kranja, ki sodeluje na različnih multimedijskih projektih. Za festival Speculum Artium so v sodelovanju z Ano Romih, mlado slovensko koreografinjo in diplomantko amsterdamske univerze ustvarili gibalno, glasbeno in multimedijsko pripoved o letošnji temi festivala, nadzoru. Pri razvoju so uporabljali različne tehnologije, pri animiranju pa so si pomagali tudi s tehnologijami prepoznave gibanja.

 

V preteklih osmih letih se je Speculum Artium uveljavil kot eden vodilnih festivalov novomedijske kulture v Sloveniji, zlasti zaradi vizionarsko usmerjenega prepleta novomedijskih produkcij z umetnostjo, tehnologijo in znanostjo. Namen festivala Speculum Artium je namreč na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami. Tema letošnjega festivala, Realnost pod nadzorom, zastavlja bistvena vprašanja, ki preizprašujejo eksistenco sodobne družbe v vsakdanjem življenju, v katerega je vse bolj vpletena manipulacija s pomočjo sodobne tehnologije. Naše življenje je pod nadzorom, izgubljamo osebni intimni prostor.

 

Vzporedno s festivalom Speculum Artium poteka tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen. Posebnost festivala je v tem, da se video produkcija ustvarjalcev s celega sveta predvaja v kino dvorani, na velikem filmskem platnu. Predvajana video produkcija je bila izbrana s pomočjo mednarodnega razpisa, kjer je sodelovalo 84 avtorjev s 119 video deli. V času festivala bo predstavljen žlahtni tekmovalni izbor 12 del, pa tudi šetih del v kategoriji Posebni pogled in pa posebna projekcija del Visoke šole za umetnost iz Nove Gorice.

 

Tudi danes in jutri si lahko v prostorih in okolici Delavskega doma Trbovlje ogledate pester in bogat program, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušne:

 

Kulturno izobraževalno društvo PINA se predstavlja z interaktivno instalacijo, kjer obiskovalec s svojo prisotnostjo soustvarja sliko in zvok.

Ameriški umetnik Brian House se predstavlja z instalacijo, ki prikazuje novomedijsko raziskovanje neobičajnega zapisa zvoka.

Motoi Shimitzu in Onur Sonmez se predstavljata z instalacijo, ki v kombinaciji laserskih žarkov, računalništva in oblikovanja kreirajo novo obliko.

Design reserch Lab iz Berlina pred obiskovalca postavi interaktivno instalacijo, kjer prisotni s svojimi sporočili zaganjajo stroj, ki na eni strani piše sporočila in jih na drugi strani razreže.

Stalnica na festivalu Speculum Artium so predstavitve izbranih študentskih del magistrskega programa Interface Cultures, pod strokovnim mentorstvom priznane umetnice in profesorice prof. Michaele Ortner iz Linza (Avstrija), ki vsako leto navdušujejo z interaktivnimi instalacijami.

Sidra Ashraf, magistrska študentka na Univerzi za umetnost in dizajn iz Berlina, se pod vodstvom svoje mentorice dr. Karin Wolf predstavlja z interaktivno instalacijo, kjer je obiskovalec pod stalnim nadzorom kamere prisoten v virtualnem svetu predložene matrice.

Z inovativnimi novomedijskimi projekti na festivalu sodelujejo študentje Akademija umetnosti iz Nove Gorice, ki se predstavljajo tudi s svojimi video deli na vzporednem festivalu video umetnosti DigitalBigScreen.

Na festivalu se vsako leto predstavijo šole s svojimi visokotehnološkimi novomedijskimi projekti. Letos gostimo Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Srednjo poklicno in strokovno šolo Krško ter Srednjo tehnično in poklicno šolo Trbovlje.

Pomemben del programa na festivalu je namenjen mladim, zato so posebej zanje organizirane delavnice stop motion animacije, robotike in kibernetike, ki jih izvajajo: Mali ustvarjalci, Openlab in Miha Cojhter.

Z nami je tudi UNICEF Slovenija, ki lahko s pomočjo novih tehnologij uporabnika prestavi v središče dogajanja kjerkoli na svetu. UNICEF-ova virtualna resničnost omogoča edinstveno emocionalno izkušnjo sveta, kot ga doživljajo otroci v kriznih žariščih. Obiskovalci lahko začutijo razmere, v katerih se nahajajo otroci v državah v razvoju in se seznanijo z delom UNICEF-a.

 

V času festivala je v pododrju Delavskega doma Trbovlje stalno odprt muzej rudarskih zgodb 4. DRITL, kot opomnik na 200 let rudarjenja v Trbovljah.

 

Celoten program festivala najdete na: www.speculumartium.si, spremljate pa nas lahko na Facebooku, Twitterju in Instagramu.

 

 

Vabljeni v našo družbo!

 
Avtor fotografij: Robert Ahlin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top