Festival namenjen otrokom in družinam

V soboto, 8. septembra 2012, je ob športni dvorani na Dolu pri Hrastniku potekal prvi Želodkov festival namenjen otrokom in družinam. Lepo vreme in bogat program sta na to največjo otroško prireditev v Zasavju preko celega popoldneva privabila preko tisoč petsto obiskovalcev in nastopajočih z vse Slovenije. Otroci so lahko popolnoma brezplačno podoživeli počitniško vzdušje ob pestrem glasbeno-plesnem programu. Ogledali so si lutkovne predstave in se udeležili številnih ustvarjalnih in športnih delavnic. Prostovoljci iz društva Želodki in tudi drugih organizacij, ki so prispevali k zahtevni organizaciji festivala, zatrjujejo, da je najboljše plačilo za njihov trud nasmeh na obrazih zadovoljnih otrok.

Prekrasno vzdušje morda najbolje opiše izjava ene izmed obiskovalk: »Festival moram opisati s samimi presežki: od vremena, vzdušja, aktivnosti otrok, staršev in drugih spremljevalcev do organizatorjev;  vse je bilo odlično in zadovoljni smo, res super …« Tudi organizatorji iz društva Želodki so bili več kot zadovoljni. Prijetno so bili presenečeni, ker so na festival privabili obiskovalce iz številnih krajev po državi.

Zadovoljni obiskovalci so jim pritrdili, da je bila njihova odločitev, da na festivalu ne bodo imeli helijevih bombonov in sladkorne pene, zadetek v polno. “V pripravah na festival so nam starši povedali, da jih jezi, ker morajo na podbnih prireditvah zaradi vztrajanja otrok že takoj zapraviti veliko denarja za te neuporabne stvari,” je povedal predsednik društva Želodki Jani Medvešek, in dodal, da so v teh negotovih kriznih časih otrokom želeli ponuditi zabavo, ki staršev ne bo neusmiljeno udarila po denarnicah.  Člani društva Želodki so še posebej ispostavili, da jim takšen organizacijski zalogaj ne bi uspel, če jim na pomoč ne bi priskočile  številne organizacije in prostovoljci, ki so v teh koncih vedno pripravljeni stopiti skupaj, še posebej, če gre za otroke.

Za udaren začetek festivala so poskrbele Steklarske mažoretke, ki so na prizorišče prikorakale v spremstvu bobnov in za seboj pripeljale številne obisovalce. V programu na glavnem odru so prizorišče napolnile Foxy teens, ki imajo del svojega nastopa rezerviranega za pravo Winx čarobno zabavo. Otroke so zabavali tudi klovn Žare, čarovnik Black Angel, plesnonavijaški skupini Miške in Zverinice, Karateisti Karate kluba trbovlje, David Grom in harmonikaška skupina MI4-je. Za prav posebno prvovrstno glasbeno presenečenje pa je poskrbela odlična pevka Nuška Drašček.

Na lutkovnem odru v dvorani  je s predstavo Janko in Metka navdušilo marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika, ki ohranja tradicijo in bogato kulturno dediščino knapovskih marionet. Dramsko-lutkarski krožek iz dolske osnovne šole je pripravil predstavo Smrkci, člani lutkovnega krožka iz hrastniške šole pa so predstavili lutkovno uprizoritev Levstikove pravljice  Kdo je napravil Vidku srajčico.

Ogromno zanimanja pa je bilo tudi na stojnicah in delavnicah, ki so prav vse ponujale tudi aktivno udeležbo otrok. Otroci so razvijali družabnost, ritem in motoriko na delavnici Zumbe za otroke. Nepregledno vrsto adrenalina željnih otrok so imeli na prostoru adrenalinskega parka, kjer so ponujali eksplozivno vožnjo po jekleni vrvi.

Svoje znanje in pripomočke so prikazali hrastniški čebelarji, Strelsko društvo Rudnik Hrastnik pa je prikazalo svojo opremo in priredilo tekmovanje v streljanju v elektronsko tarčo. Gasilci z Dola pri Hrastiku so se predstavili z dvema gasilskima avtomobiloma, društvo Sožitje pa je pripravilo delavnico izdelovanja praktičnih umetnin iz papirja.

Kar veliko priložnosti za umetniško izražanje so imeli tudi otroci na »land art« delavnici pod vodstvom izkušene likovne pedagoginje Urške Zoje Jeršin. Za njimi je na prizorišču ostal čudovit kamniti mozaik. Na JUB-ovi delavnici so otroci, s pomočjo starega prijatelja – maskote Bojana, čisto po svoje prebarvali hiški iz stiroporja, svojo domišljijo pa so troci sprostili tudi na delavnici izdelkov iz slanega testa.

Svoje moči sta združila Klub za razvoj tehnične kulture in Aero klub, ki sta otrokom pokazala off-road avtomobilske modele, modele  čolnov, helikopterjev in letal. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Hrastnik in AMD Hrastnik sta na festival pripeljala družinsko uro – namenjeno varnosti v prometu.

Člani društva Želodki so že pred festivalom zbirali rabljene igrače, ki so jih med festivalom razdeljevali otrokom.  Polne roke dela so imele tudi mlade umetnice na stojnici poslikave obrazov in pa frizerke, ki so otrokom pripravljale mega frizure. Najmlajši Želodki so se zabavali v igralnem kotičku Pikapolonice, tisti bolj tehnično nadarjeni pa so gradili čisto prave hiške iz posebej zanje prirejenih zidakov.

Prav vsak obiskovalec  je lahko ob bogatem programu našel kaj zase, zato so vsi domov odhajali zadovoljni, organizatorje pa so pozvali naj vztrajajo pri svojem delu in poskrbijo, da se bodo v še večjem številu prihodnje leto spet srečali. Želodkov festival so poleg vseh prostovoljcev, sodelujočih društev in organizacij, omogočili Občina Hrastnik, podjetje AGM Nemec d. o. o. ter številni drugi sponzorji in podporniki.

Avtor besedila: Jani Medvešek

Avtor fotografij: Matjaž Tauses

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top