Evropski teden zmanjševanja odpadkov potekal tudi v Trbovljah

Letošnja tema evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je dematerializacija oz. kako ravnati, da odpadki sploh ne bi nastajali oz. da bi jih bilo čim manj. Z drugimi besedami: »Narediti več z manj!«

 

Komunala Trbovlje, d.o.o. se je pridružila akciji Zbornice komunalnega gospodarstva in slovenskih komunalnih podjetij ter skupaj z dijaki GESŠ Trbovlje organizirala dogodek na temo zmanjševanja odpadkov, ki je potekal v Mestnem parku v četrtek, 26. 11. 2015, od 12. do 14. ure.

 

Na dogodku je bilo prikazano, koliko naravnih virov potroši vsak izmed nas. Po podatkih inštituta Sustainable Europe Research Institute vsak prebivalec Evrope potroši okvirno 43 kg naravnih virov na dan:

17 kg virov porabimo za tehnologijo, knjige in časopise (kar smo ponazorili z odsluženim televizojem, CD predvajalnikom, knjigami in časopisi),

13 kg za infrastrukturo in gospodinjstvo (to je predstavljala omarica in opeka),

10 kg za hrano in pijačo (prikazali smo s prazno embalažo živil in pijač)

3 kg za transport (kar je ponazorila prazna embalaža za gorivo).

 

Sedem gimnazijcev 2. letnikov je povabilo mimoidoče k prikazu in med njih razdelilo letake s pobudami, kako zmanjšati količino odpadkov (z darovanjem uporabnih predmetov, uporabo pralnih plenic in podobno).

 

Prikaz je potekal v 19 občinah po vsej Sloveniji–v Ljubljani, Kopru, Izoli, Piranu, Ajdovščini, Novi Gorici, Lendavi, Murski Soboti, Grosuplju, Kočevju, Domžalah, Krškem, Velenju,Gorjah, na Bledu, na Vrhniki, v Slovenskih Konjicah, na Ptuju in v Trbovljah.

 

IMG_6720 IMG_6755 IMG_6770 IMG_6801

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top