EN-KNAP v Trbovljah pripravlja nov plesni film!

Uveljavljeni avtorski dvojec, koreograf Iztok Kovač in režiser Sašo Podgoršek, skupaj s skupino EnKnapGroup pripravljata nov plesni film v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki nosi delovni naslov »DEEPINSIDERS«.

Film predstavlja vrhunec filmske produkcije EN-KNAP, saj vsebinsko zaključuje 15-letno odslikavo neke industrijske epohe, ki je zaznamovala trboveljsko dolino. Delavske in rudniške objekte, ki so več kot sto petdeset let označevali in spreminjali Trbovlje in ki so ujeti na filmski trak v filmih EN-KNAP, namreč čakata negotova prihodnost in možnost skorajšnje rušitve.

V filmu se mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas, v tem posvetilu avtorja Iztoka Kovača rodnemu kraju, še zadnjič sooči z rudniškimi prostori, predno ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega. Od njih se poslovijo dostojno. Še zadnjič jih napolnijo z vitalnostjo življenja, kot ga doživljajo sami. Trdo, konkretno delo prednikov v teh prostorih nadomesti izpiljen EN-KNAP-ovski plesni izraz, utrjen s plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije.

 

Predvsem zaradi preteče »minljivosti« objektov in razpoložljivosti filmske opreme je ekipa morala s snemanjem filma nepričakovano pohiteti. Priprave se na lokacijah odvijajo že od aprila, samo snemanje pa bo od 2. do 5. junija 2012.

 

Film bo vsebinsko zaokrožil tudi 20-letno delovanje zavoda EN-KNAP. Jubilej bo zavod junija prihodnje leto obeležil v Centru kulture Španski borci v Ljubljani, ki ga upravlja, in sicer z večdnevnim mednarodnim programom ter s antološko zbirko petih filmskih DVD-jev ter katalogom.

 

Plesni filmi v produkciji EN-KNAP, med katerimi sta javnosti verjetno najbolj poznana Vrtoglavi Ptič in Dom Svobode, so usodno zaznamovali slovensko in evropsko kulturno prizorišče in prejeli vrsto nagrad. Brez izjeme so posneti na lokacijah v Trbovljah, kjer se neizprosno, prvobitno delavsko/rudarsko okolje iz Kovačeve mladosti prepleta z njegovo izkušnjo urbanih evropskih velemest in kot tako predstavlja omamen, vrtoglav trk dveh nasprotujočih si svetov.

 

EN-KNAP, mednarodno uveljavljeni podukcijski zavod Trboveljčana Iztoka Kovača, je v Sloveniji in tujini postal sinonim za vrhunsko sodobno plesno umetnost, v evropskem prostoru pa v skoraj 20. letih delovanja uveljavil lastno estetiko, pritegnil široko mednarodno mrežo koproducentov ter ustvaril nekaj najbolj priznanih in odmevnih del sodobnega plesa zadnjih dveh desetletij. Ustvaril je skoraj 60 plesnih predstav, 5 plesnih in 6 dokumentarnih filmov ter 18 drugih projektov, za katere je bil nagrajen z več kot 20 domačimi in tujimi nagradami. Svoje delo je predstavljal v 30 državah po vsem svetu na več kot 400 gostovanjih.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top