Ekskurzija 4. letnikov trboveljske gimnazije v zamejstvo

V četrtek, 19. 9. 2013, smo se dijaki 4. letnikov gimnazije zgodaj zjutraj odpravili na dvodnevno ekskurzijo v zamejstvo. Pot nas je vodila najprej v Avstrijo. Naš prvi postanek je bil na gradu Ostrovica, ki ga varuje 14 vrat, skozi katere se sovražniki nikoli niso uspeli prebiti. Vodič na gradu nam je izdal, da so na sovražnike z vrat zlivali vročo smolo. Dekleta smo se zgrozile ob pogledu na lutko, ki ponazarja mlado vladarico, saj je obseg njenega pasu meril le 33cm.

Po ogledu gradu smo se odpravili do cerkve Gospe Svete, ki je imela veliko vlogo pri pokristjanjevanju Karantancev. Nato smo si ogledali še vojvodski prestol, kjer so ustoličevali kneze. Ko smo se naučili veliko novega o zgodovini Karantanije, smo obiskali Celovec z namenom, da obiščemo gimnazijo, kjer poučujejo v slovenskem jeziku. Sprejel nas je ravnatelj, ki nas je popeljal po šoli. Razložil nam je, v čem se naš šolski sistem razlikuje od njihovega. Zanimivo je predvsem to, da na njihovi šoli maturitetni preizkus sestavijo kar profesorji sami, vendar le še letošnje šolsko leto, saj bo naslednje leto matura takšna, kot na drugih gimnazijah v Avstriji. Izvedeli smo, da se dijaki dvojezične šole učijo kar štiri jezike. Na maturi morajo obvladati nemščino, tako kot tudi slovenščino.

Po prostem času za kosilo in ogledu Celovca, kjer smo si ogledali veliko kulturnih znamenitosti, nas je pot vodila proti Zelencem. Tu smo lahko opazovali izvir Save Dolinke in se nadihali svežega zraka. Dan je bil naporen, zato smo se vsi razveselili prihoda v Planinski dom Planica, kjer smo se okrepčali in preostanek dneva preživeli v druženju s sošolci in sošolkami.

Dan smo zopet začeli na vse zgodaj, saj se nam je mudilo proti Reziji – območju, za katerega bi lahko rekli, da je pozabljen. V Reziji smo spoznali, kako zelo dragocen je naš jezik. Mi, kot posamezniki, moramo poskrbeti, da se slovenščina ohrani.

Prav tako pomemben kraj za naš jezik pa je bil naš naslednji postanek na Kostanjevici, kjer se nahaja cerkev Gospodovega oznanenja Mariji. Tu se nahaja grobnica, kjer so pokopani zadnji potomci francoske kraljeve rodbine Bourbonov. Izredno pomembna je Škrabčeva samostanska knjižnica, kjer je shranjen eden izmed osmih še obstoječih izvodov Articae horuale oziroma Zimskih uric – prve slovenske slovnice, ki jo je napisal Adam Bohorič. V samostanu pa se nahaja tudi komuna.

Nato smo odpotovali proti Novi Gorici na Trg Evropa. Izvedeli smo nekaj več o meji, ki je razdelila Gorico na dva dela. Prizadelo nas je, kako se je življenje Goričanov spremenilo čez noč. Meja je ločila družine, mnogi pa so ostali brez osebnih dokumentov in dela. Ekskurzijo smo zaključili z obiskom Trsta, kjer smo si ogledali grad Miramare, ki se lahko pohvali z romantično gradnjo in s prečudovitim vrtom. Kljub temu, da je bila ekskurzija naporna, smo uživali in se naučili veliko novega.

GESS-ekskurzija-zamejstvo (1)

GESS-ekskurzija-zamejstvo (3)

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top