Društvo zasavskih klekljaric Srčevke

Klekljarska abeceda se začne s črko P: PREKRIŽAJ, POSUKAJ, PREKRIŽAJ. Ko so se v pravem času prekrižale klekljarske poti med Trbovljami, Klekom, Hrastnikom, Čečami, Zagorjem, Izlakami, Litijo, Savo … , je nastalo Društvo zasavskih klekljaric.

Združile smo se POGUMNE, odločne, PRIJAZNE – po slovarju slovenskega jezika – srčne ženske. Nekatere med njimi so prišle že daleč v klekljarski abecedi, druge jim poskušamo slediti. Dolga je že vrsta! Prekrižale so se tudi besede, ideje, želje in pred nami je bil zajeten kup klekljarskih vzorcev z motivom srca. Od tu je bil samo še korak do logotipa z imenom SRČEVKE. Spomin in domišljija sta stvar srca. Vse troje pa je potrebno, da iz niti, navite na lesene kleklje, ob pomoči drobnih bucik nastane čipka. Zapeli so kleklji in nastale so čipkaste podobe srca, ujete v okvire slik, prišite na blago torbic, čevlje, kot srčaste vrečke na drevesnih vejah, svetleč nakit, poročne in dišeče blazinice … Vse to smo postavile na ogled z namenom, da se »čipkasta srca« dotaknejo tudi obiskovalcev. In mnogih so se.

Zato hvaležnost, ker smo znale lepoto čipk približati tistim, ki tega ne znajo narediti, znajo pa ceniti in občudovati. Gostja iz Amerike je bila navdušena, kako srčni sta skrb in pozornost do detajlov. In ker so tudi besede, zapisane ob slikah, pobožale marsikatero srce, nam je ena od mladih obiskovalk poklonila tole misel: »Srce je središče v prostoru in času. Le včasih ga zmotijo bitja vprašajev in klicajev.«

Če drži, da je lepota čipke tako v nitki, kot v praznini, ki jo obkroža, potem nas ni strah novih izzivov.

dika

Na fotografiji je gospa Dika, ki uči klekljana v Ljubljani in je bila pri svojih 80-tih prvič v Trbovljah.

nakit

Nakit je vedno zanimiva tema.

OIDFA

Predstavnica upravnega odbora OIDFA (mednarodna organizacija za šivano in klekljano čipko) iz  ZDA vpisuje svoje pohvale v knjigo vtisov.

otvoritev

Na otvoritvi je navzoče pozdravila tudi trboveljska županja.

slovenski predstavnici OIDFA

Slovenski predstavnici OIDFA, ki sta zastopali Slovenijo na lanskem svetovnem kongresu v Adelajdi v Avstraliji.

torbica in čevlji

Čipke se lahko uporabi tudi na torbicah in čevljih.

tehnike in vzorci v slovenskih čipkah

Tehnike in vzorci v slovenskih čipkah, ki so jih izdelale klekljarice iz vse Slovenije (tudi tri iz Zasavja) in so predstavljale Slovenijo na kongresu v Adelajdi – postavitev je v Avstraliji prejela drugo nagrado.

torbice

Največ zanimanja na razstavi so požele torbice z modernimi vzorci.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top