Drugi jaz – predstavitev knjige Tomaža Deželaka

So knjige, o katerih je povsem enostavno pisati in so knjige, o katerih je izredno težko pisati. S tem ne merim zgolj na tiste knjige, ki so zaznamovane z zapletenimi štorijami, težkimi filozofskimi in eksistencialnimi vprašanji ali poudarjeno abstrakcijo, ampak tudi dela, katera je preprosto treba “doživeti”. Ob takšnih delih je pisanje recenzij precej nehvaležno delo, saj še tako dobra razlaga knjige ne more v celoti zajeti njenega bistva. Takšna dilema me je doletela po branju romana Drugi jaz, sicer prvenca mladega Trboveljčana Tomaža Deželaka, ki skozi navidez preprosto zgodbo o potovanju preprostega človeka odpira mnoga vprašanja o življenju, smrti, duhovnosti in predvsem prebolevanju bolečine, za katero mislimo, da ne bo nikoli minila. Pa vendar je zmotno trditi, da je pričujoči roman kljub težkim temam zamorjen in brez kančka svetlobe. Ravno nasprotno; bolečina in strah junakov romana se ironično polni s svetlobo oz. upanjem, da se jim bo pod majavimi tlemi resničnosti prej ali slej pojavila neka opora, s katero se bodo postavili na noge in nadaljevali s svojim življenjem, pa četudi bo ob tem v njihovih srcih še vedno ostala sled brazgotine.

Roman se prične z mučno zgodbo mladega fanta, kateremu zdravniki na nogi odkrijejo sledi tumorja. Po zahtevni operaciji, v okviru katere postane invalid, je mladenič po cele dneve prikovan na bolniško posteljo, prav tako pa ga ves čas spremljajo moreči občutki prihajajočih kemoterapij s strašljivimi stranskimi učinki. Kmalu se izkaže, da fantova zgodba v resnici predstavlja sanjski svet osrednjega junaka romana, starejšega profesorja zgodovinopisja Toma, ki živi umirjeno življenje v New Yorku s svojo ženo Nelli. Tom je obseden z branjem revij, v katerih so zbrani spisi o odkrivanju sveta izven dometa naše zavesti in nekega dne naleti na fascinanten članek skrivnostnega doktorja Luxa, ki mu od tistega trenutka naprej vse pogosteje obseda misli. Toda Tom je postavljen pred težko preizkušnjo, ko iznenada njegovo ženo doleti hud srčen infarkt, nekaj tednov kasneje pa umre v bolnišnici. Tomu se sprva zdi, da ženine smrti ne bo uspel nikoli preboleti in se zato predaja neskončnemu žalovanju, nakar po spletu okoliščin krene na nenavadno potovanje po svetu v družbi s gostobesednim in simpatičnim Italijanom Paolom. Njun edini cilj predstavlja srečanje s famoznim dr. Luxom, ki bi znal odgovoriti na mnoga nerazrešena vprašanja iz Tomovega težkega vsakdanjika. Toda kmalu je jasno, da bo Tom moral zapustiti meje otipljivega sveta in najti odgovore v svoji podzavesti…

Drugi jaz bi lahko označili kot duhovni roman, saj zgodba o potovanju Toma in Paola daje veliko poudarka na njunem notranjem doživljanju sveta in iskanju poti do “očiščenja”. Tako mladenič iz začetka romana, ki se pojavlja v Tomovih sanjah, predstavlja ključ do možakarjeve odrešitve iz začaranega kroga žalovanja. Četudi ima Tomovo potovanje nek cilj – najti dr. Luxa -, ta niti ni tako pomemben, saj je bralec na koncu soočen z dejstvom, da Toma lahko reši le on sam in nihče drug. Dr. Lux, Paolo in delno tudi mladenič iz sanj predstavljajo zgolj motivatorje, ki skušajo Tomu dopovedati, da se največja moč preživetja in upanja skriva v njem samem. Tomaž Deželak, katerega roman je napisan tudi na podlagi lastne izkušnje bojevanja z rakom, resda piše o težkih temah in ponekod se celo zdi, da je teh toliko, da niti on niti bralci ne vidijo izhoda, toda na koncu vedno prevlada upanje, tisti droben žarek svetlobe, ki ga mnogokrat spregledamo, saj se ne znamo več poglobiti vase in razumeti lastnih želja in hrepenenja. Drugače povedano; Drugi jaz je spretno napisan in boleče iskren roman o upanju in preživetju.

Deželakov prvenec zaznamujejo mnogi sončni žarki, poleg omenjenih pa tudi ta, da se v naši državi skriva mnogo mladih talentov, katere ne smemo spregledati in Tomaž Deželak nedvomno spada mednje.

Avtor bo svoj prvenec predstavil na literarnem večeru v četrtek, 26. septembra 2013 ob 19. uri v prostorih Mladinskega centra Trbovlje, ogled prek video prenosa v živo pa bo mogoč tudi na našem novičarskem portalu Sr(e)čno Trbovlje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top