Drugi del mednarodne izmenjave z Gimnazijo Scheinfeld

V mesecu marcu 2015 je potekal prvi del izmenjave, v katerem so nemški dijaki prišli v Slovenijo. Tako smo se z našimi partnerji že dobro poznali in je bil led plahosti, zadržanosti, negotovosti že prebit. Vsi pa smo bili 19. aprila v nestrpnem pričakovanju, saj smo odšli mi v Nemčijo – na drugi del izmenjave.

Zbrali smo se v nedeljo, ob 8. uri zjutraj, in se poslovili ter krenili na 10-urno potovanje. Peljali smo se preko Slovenije in Avstrije ter prevozili velik del Bavarske, da smo prispeli do mesta Scheinfeld, ki leži na severu Bavarske. Tam so nas že čakali naši partnerji z njihovimi starši, ki so nas odpeljali v svoje domove, kjer smo preživeli prvi večer, ki je potekal bolj spoznavno.

Razlog, zakaj smo se odločili za izmenjavo, ni bil le-ta, da bi se zabavali, temveč tudi zato, da bi pridobili na znanju nemškega jezika, poskusili biti bolj samostojni, izboljšali svoje sposobnosti in spoznali način življenja nemških družin. V ponedeljek se je tako tudi za nas začel pouk. Najprej smo si ogledali šolo, nato pa nas je pozdravil še ravnatelj in nam povedal nekaj besed o gimnaziji ter predstavil njihov šolski sistem. Sledila je zgodovina, glasba, nemščina, pri kateri smo se bolj ukvarjali z logiko in ogledom mesta. Po koncu pouka smo se zbrali v šolski telovadnici, kjer smo se pomerili v različnih športih, nato pa smo odšli skupaj na večerjo. Večer smo preživeli s partnerjevo družino ali pa z njim odšli na kakšno njegovo obšolsko dejavnost. Prvi dan je hitro minil.

Sledil je torek. V šoli smo imeli nemščino, kemijo in opis izleta v Wurzburg, nato pa smo se odpravili v mestno hišo, kjer nas je sprejel župan in nam predstavil mesto ter ponosno predstavil tovarno Adidas, ki je edina tovarna v Nemčiji, saj so se druge preselile v manj razvite države. Sledile je športna vzgoja, kjer smo fantje igrali nogomet , dekletom pa je športna vzgoja odpadla, zato so lahko odšle predčasno domov. Zvečer smo imeli »Hausparty«. Dan se je zaključil v poznih urah.
Sredo smo imeli rezervirano za izlet v Mödlareuth in Bamberg, kamor smo se odpravili skupaj z našimi gostitelji. V Mödlareuthu smo si ogledali film, ki nam je prikazal, kako je bila deljena nekoč Nemčija. Zunaj pa smo si ogledali, kako je izgledala meja med obema Nemčijama, berlinski zid in obmejno območje. Sledila je vožnja v Bamberg, kjer smo si ogledali mesto in veliko katedralo. V prostem času smo nekateri poskusili »Rauchbier«, ki naj bi bil specialiteta tega kraja. Sledila je vožnja nazaj proti hotelu, ki ga imajo v lasti starši enega od naših partnerjev, in vse so povabili na večerjo.

V četrtek smo odšli na izlet v Würzburg. Najprej smo se ustavili, na naše veliko navdušenje, v tovarni Haribo, iz katere nihče ni odšel brez polne vrečke ali celo škatle sladkarij. Nadaljevali smo pot v Würzburg, kjer smo si ogledali rezidenco in samo mesto. Po koncu izleta smo odšli na domove naših partnerjev in popoldan preživeli z njimi ter njihovo družino. Zvečer pa smo se v večini odpravili na bowling.

Teden je minil, kot bi mignil, in že je bil pred nami zadnji dan. V šoli smo izdelovali plakate za večerno predstavitev, nato pa smo se s partnerji odpravili v Nürnberg na krajši izlet. Sledila je večerna prireditev in nato težko slovo. Poslovili smo se od družin in naših dobrih prijateljev ter se odpeljali v noč. Cesta nas je vodila skozi Nemčijo, Avstrijo – v Slovenijo, kjer nas je zbudilo jutro. In tako se je naš teden v Scheinfeldu končal. Ob pol osmih zjutraj smo prispeli pred GESŠ Trbovlje.

Teden, ki smo ga preživeli skupaj z vrstniki, je bil poln dogodivščin, učenja in zabave. Vsak izmed nas si ga bo prav zagotovo zapomnil kot nekaj nepozabnega!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top