Drugačen dan v dnevnem centru Šentknap Trbovlje

10. oktober, svetovni dan duševnega zdravja za Dnevni center Šentknap Trbovlje nikoli ni navaden dan. Je drugačen dan. Poln, razigran in odmeven, predvsem pa dan, na katerem  spregovorimo o drugačnosti.

Letos je bil ta dan ne le drugačen, ampak tudi poseben, saj so številni obiskovalci – svojci, prostovoljci, prijatelji, predstavniki centrov, zavodov in domov s svojo številčno udeležbo dokazali, da se zavedajo pomena duševnega zdravja in potrebnosti delovanja dnevnega centra v lokalnem okolju. V želji, da bi prisluhnili zgodbi in izkušnji Lidije Maričič in njenega partnerja Valterja Purgerja, je okrog desetih že zmanjkovalo prostora. Lidija nam je s svojo energičnostjo, predvsem pa toplino in iskrenostjo  približala svet življenja osebe s težavami v duševnem zdravju. Z Valterjem sta nam z veliko humorja prikazala lepote in pasti življenja s shizofrenijo. Lidija že dolgo časa sodeluje s Šentom, je neutrudna borka proti stigmatizaciji posameznikov s težavami v duševnem zdravju, sodeluje s svojci in drugimi obolelimi, pripravlja ustvarjalne in umetniške delavnice, nastopa v medijih, je pisateljica, predvsem pa ženska, ki se ne boji besede shizofrenija izreči na glas. In prav njen in Valterjev obisk je naš drugačen dan naredil poseben.

Hvala obema za doživeto izpoved in delitev izkušnje, ne le z obiskovalci dneva odprtih vrat v dnevnem centru, temveč tudi za intervju, ki sta ga podala za radio Kum, kar je največ, kar lahko naredimo v boju proti stigmatizaciji. Prav destigmatizacija je namreč eden od ciljev svetovnega dne duševnega zdravja.

V drugem delu programa so člani Šentknap teatra: učiteljica Špelca, Mihec, Janez, Zinka in Ančka pokazali svojo igralsko nadarjenost, izvrstno odigrali igro z naslovom Prekratke počitnice izpod Desinega peresa in dokazali, da je smeh pol zdravja. Za novo odkrite talente že dežujejo vabila za nastope.

Prijeten dan, ki smo ga popestrili z delitvijo zelenih pentelj, kot znak duševnega zdravja,  svinčnikov z destigmatizacijskimi napisi in zakusko nam bo ostal v trajnem spominu, vsi vpleteni v priprave pa smo prepričani, da smo odtisnili pomemben pečat tudi v lokalnem okolju.

Rebeka Novak, vodja dnevnega centra

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top