Drevesa – miti, legende, zdravilnost – 2.del

Da bi se znanja o pomenu dreves za zdravje človekovega telesa in duha ohranila, je Maria Ana Kolman pri predstavitvah dreves posegla daleč nazaj, ko drevo ni bilo le surovina, ampak domovanje božanstev in duhov.

 

Pri tem me je vodil tudi zapis Hermanna Hesseja v njegovih Popotovanjih:
»Drevesa so svetinje. Kdor se zna z njimi pogovarjati, kdor jim zna prisluhniti, izve resnico. Ne pridigajo naukov in napotil, pridigajo o
prazakonih življenja; posamičnosti jim niso mar.«

Predstavitev druge knjige Drevesa – miti, legende, zdravilnost bo poleg vsebine knjige tudi predavanje o drevesih kot »zdravilcih specialistih«. Vsako drevo iz knjige bo spoštovana gostja predstavila kot sprejemnika ali oddajnika energije in razložila nepoznana znanja o tem, kako si človek lahko najde tisto drevo, ki mu bo v pomoč pri zdravljenju ali oporo na njegovi življenjski poti, pa tudi enostavne tehnike za vzpostavitev povezave med človekom in »njegovim« drevesom.

Drevesa kot bivališča bogov izražajo značaj in moč božanstev ali demonov, ki v njih živijo. O tem pripovedujejo miti, legende, pravljice, izročilo ljudskega zdravilstva in tudi ljudski običaji, ki imajo pogosto izvor v magijskih obredih. Mnogi običaji, ki so se ohranili do danes, imajo svoj izvor prav v starodavnem prepričanju, da se moč duha, ki biva v drevesu, lahko prenese na človeka. Objemanje dreves, šibanje z vejicami, okraševanje z venci, spletenimi iz drevesnih vej in cvetov, zatikanje drevesnih vej v polja in domove, ležanje pod drevesi – vse to so bili načini vzpostavljanja povezave med človekom in drevesom, da bi se življenjska moč prenesla z drevesa na človeka, da bi ga okrepila, pozdravila ali obvarovala pred boleznimi.

V drugi del knjige Drevesa – miti, legende, zdravilnost je avtorica vključila drevesa, ki rastejo pri nas, izjema je le sibirska cedra.
“To »svetinjo« daljne Sibirije sem predstavila zato, ker mi je prav sibirska cedra pred mnogimi leti dala izkušnjo prepoznavanja in povezovanja z energijami narave. Šele iz te izkušnje sem lahko tudi naša drevesa razumela kot živa bitja, naše zaščitnike, zdravilce in učitelje, ki nas učijo o večnih zakonih življenja.”

Prijazno vabljeni!

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top