Dogodek – Tematsko pogovorni večer Trbovlje nekoč

Želja po bolj pristnem, ne samo virtualnem, stiku ljubiteljev FB strani “Trbovlje nekoč” se je s sobotnim dogodkom uresničila, saj se je dogodka udeležilo lepo število ljudi, ki so v njem, vsaj po odzivih nekaterih, uživali. Administratorje veseli dejstvo, da je bila publika starostno raznolika, od mlajših do starejših.

Vse skupaj se je pričelo z pozdravnim nagovorom voditelja prireditve, enega od administratorjev, Darka Kuniča, ki je zbranim predstavil vse udeležence, poleg ostalih dveh administratorjev, Jožeta Ovnika in Zorana Artnaka, še štiri goste prireditve – Jako Potrpina, Roka Strnišo, Domna Bregarja in častnega gosta Staneta Weissa starejšega.
Pred samo debato, so se organizatorji spomnili na nedavno umrlega fotografa in kronista Milana Cerinška. Nanj so se vsi skupaj spomnili ob gledanju posebej pripravljenega slideshowa in poslušanju kratkega življenjepisa.

V pogovornem večeru pa je prvi spregovoril ustanovitelj in tudi še skrbnik FB strani Trbovlje nekoč Jaka Potrpin. Opisal je sam začetek delovanja, s prikaznimi slikami pa je predstavil tudi nekatere statistične podatke.
Kot drugi govorec pa je nastopil častni gost prireditve g. Stane Weiss st.. Vsem zbranim je predstavil svoje “družinsko drevo”, spregovoril je tudi o njihovi 121 letni družinski fotografski tradiciji, dotaknil se je raznih zgodbic ter povedal zanimivosti o fotografiranju del gradnje TET dimnika.

Naslednji govornik je bil eden od administratorjev, vsem poznani trboveljski umetnik Jože Ovnik, ki je zbranim izlil občutke življenja iz mladosti, ko je živel razcepljen med dvema rudarskima mestoma. V drugem delu pa je predstavil njegove unikat tarok karte “Trifail” in opisal še nekaj zgodbic, vezane na njih.

Rok Sterniša, je kot tretji gost “prižgal luč”. No, tako sem zapisal, ker je kot dober poznavalec trboveljske zgodovine, vsem skupaj predstavil začetke elektrifikacije v Trbovljah, vse od izgradnje prve elektrarne, pa časovno tja do začetka 2. svet. vojne. Ja, tudi to so lahko izvedeli obiskovalci, kaj je “raubar” in kako se ga koristi, pa še videli so lahko to revolucionarno reč.
Rokovo tematiko je naprej prevzel administrator Zoran Artnak, ki je zbranim razložil nadaljnje delovanje in razvoj elektro stroke, opisal pa je tudi razlike v razvoju samih elektro aparatov, ki so jih imeli obiskovalci tudi videti.

Kot zadnji od govorcev pa je nastopil Domen Bregar, ki je predstavil del svoje bogate kolekcije starih razglednic s trboveljskimi motivi.

Za res “taprau štimung” je na koncu prireditve poskrbel še glasbeni gost, priznani trboveljski harmonikar Franci Vrtačnik, ki je odigral nekaj starejših trboveljskih pesmi, ki so jih nekoč napisali trboveljski glasbeniki. Čisto na koncu pa je sledilo še presenečenje za častnega gosta, za lepo gesto je poskrbel eden od administratorjev, umetnik Jože Ovnik, ki je Stanetu Weissu starejšemu predal njegov kariportret.

Obiskovalci so se lahko ob odhodu ustavili še na skromni pogostitvi s kanapejčki in brezalkoholno pijačo ter izmenjali vtise o dogodku, ki je skrivoma vsem ukradel skoraj dve dobri uri.
Organizatorji se zahvaljujemo vodstvu in članom Mladinskega Centra Trbovlje za pomoč pri organizaciji in izvedbi, prav tako pa gre zahvala tudi podjetju RTH in trgovini Montekukuli, ki sta poskrbela za pogostitev.

Največja HVALA pa gre vsem vam, ki ste na dogodek prišli. Zaradi vas in predvsem za vas je bilo seveda vse organizirano.
Mogoče vam lahko zapišem “Na snidenje na pomlad.”

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top