Dobrodelni koncert SKD Sava in prijatelji uspel

Še eno navadno, jesensko, oktobrsko popoldne. Dolgčas. Listanje facebook strani, branje novic, gledanje fotografij. Kar naenkrat pa fotografija dojenčka. Dojenček kot mali angelček. Viktor!

Viktor Sekulić, deček iz mesta Stanari, iz okolice Doboja – Republika Srbska (Bosna in Hercegovina). Zbolel je za limfoblastično akutno levkemijo. Star pa je le 17 mesecev. Ja, mesecev! Zakaj? S čim si je to zaslužil ravno on? Sto in eno vprašanje.

Tako berem, berem in berem. Sprašujem se, kako pomagati, kje sploh začeti? Po pogovoru z predsednikom društva in člani Srbskega kulturnega društva »Sava« Hrastnik, pridemo do ideje dobrodelnega koncerta. Začetek novembra. Nov mesec. Nov začetek. Nov cilj: dobrodelni koncert SKD »Sava« in prijatelji – za malega Viktorja.

Začenja se organizacija, klici na vse strani, obenem pa sreča in veselje, ker vemo, da bomo pomagali angelčku z imenom Viktor. Člani SKD »Sava« si delimo delo, organizacija pa poteka v pravi smeri. Mesec dni truda, potrpljenja in dela. Končno nastopi tudi 21. december 2014. Dan D! Koncert se prične ob 17. uri v Delavskem domu v Trbovljah.

Vsekakor koncert ne bi bil popoln brez pomoči tako naše županje Jasne Gabrič, kot tudi direktorja Delavskega doma Trbovlje, Zorana Pozniča. Oba sta nesebično pomagala pri organizaciji našega koncerta. S svojimi idejami, predlogi in skupnimi močmi smo koncert krasno izpeljali.

Kot posebni gosti in dolgoletni prijatelji, so člani KUD Una iz Novega Grada, Republika Srbska (BiH), imeli čast s svojim mešanim pevskim zborom odpreti koncert. Pevska otvoritev je bila uspešna. Publika je uživala ob izvajanju pesmi: Ptice lastavice, Krajiške pjesme in Golema č’čkalica.

Plesno odpiranje koncerta je pripadlo domačinom koncerta, SKD Savi Hrastnik. Predstavili smo se s plesi iz Vranja. Sledili so tudi mlajši člani KUD Mladost iz Ljubljane, ki so odplesali plese iz Leskovca. Za njimi pa so se predstavili FS Svoboda Trbovlje, ki so predstavili splet koroških plesov.

Sledila je pevska točka, tokrat v izvedbi članov KUD Sevdah Ljubljana. Predstavili so se s pesmima: Djevojka je zelen bor sadila in Kad ja pođoh na Bembašu.

Program so popestrili tudi folkloristi iz SKHD Desanka Maksimović iz Celja. Tokrat so se predstavili s plesi iz Pirotskega kraja.

Člani KUD Sevdah Ljubljana so svoj pevski talent že pokazali, predstavili pa so se tudi s plesnim. Orientalni ples.

SKD Novo Mesto je odplesalo plese iz Djerdapskog Podunavlja, a Svadbarske igre iz Novskega Podgrmeča so uprizorili folkloristi iz Novega Grada, KUD Una. Kjer so mlajši, so tudi nekaj let starejši folkloristi, tokrat plesalci KUD Mladost iz Ljubljane. Odplesali so plese iz Binačke Morave.

Ker so dobitniki številnih nagrad zaradi svojega pevskega talenta, so to morali tudi dokazati. Člani Etno grupe Una in člani moške pevske skupine Una so odpeli zaključne pesmi.

Vsemu enkrat pride konec, tako tudi našemu koncertu. Kot domačini smo se prvikrat predstavili z enim delom plesov iz Gornje Pčinje. Z zadnjim korakom, z zadnjim vzklikom, se je plesni in pevski del koncerta končal. Vse, kar je lepo, kratko traje. Pa še res je!

Aplavz, aplavz, aplavz. Dokaz, da je koncert bil uspešen.

Na koncu smo podelili še zaslužene zahvale predstavnikom društev, kakor tudi županji Trbovelj, Jasni Gabrič in direktorju Delavskega doma, Zoranu Pozniču.

Zahvalili smo se tudi številnim sponzorjem, ki so bliskovito odreagirali in ponudili pomoč. Zahvale so namenjene tudi našim edinim medijskim sponzorjem v Zasavju, ETV in Radio KUM.

Med svoje soplesalce sem razdelila stiroporne črke in skupaj smo oblikovali napis VIKTOR ZMAGAJ! Zakaj? Zato, ker je to naša skupna želja in cilj celotnega koncerta. Sledila je skupinska fotografija z našo publiko, ki bo tudi del darila za malega Viktorja.

Napetost. Radovednost. Pozitivna trema. Razglasitev zneska zbranih sredstev. Dokazali smo, da pomagajo le ljudje z ogromnim srcem. S skupnimi močmi smo zbrali nekaj več kot 2000€ za zdravljenje našega heroja Viktorja. BRAVO ZA VSE NAS!

V svojem imenu in imenu članov SKD »Sava« Hrastnik, se vam želim še enkrat iskreno zahvaliti za vso podporo in pomoč, ki ste jo nudili v tej situaciji. Brez vas koncert ne bi bil popoln. Skupaj smo močnejši!

Kmalu se vam bom oglasila z novo zgodbo, tisto zaključno. Osebno bom obiskala malega Viktorja in z veseljem delila zgodbo z vami.

Za konec pa vam želim vse najlepše v novem letu 2015, naj bo to leto – vaše leto! Poskrbite, da bo čarobno!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top