Do poklica pomočnik kuharja z nacionalno poklicno kvalifikacijo

V ponedeljek, 7. 7. 2014, je v učni kuhinji Srednje šole Zagorje potekalo praktično preverjanje znanja za skupino kandidatov za poklic pomočnika kuharja. Kandidate je na usposabljanje napotil Zavod RS za zaposlovanje, OS Trbovlje. Neposrednega preverjanja se je udeležilo 15 kandidatov, ki so se pred tem usposabljali na Srednji šoli Zagorje. Zasavska ljudska univerza je izvedla postopek preverjanja in potrjevanja nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK), v katerem je strokovna komisija Republiškega izpitnega centra ocenila znanja in spretnosti kandidatov.

 

Kandidati so na praktičnem preverjanju samostojno pripravljali enostavne jedi, od predjedi, juh, do enostavnih glavnih jedi in sladic. Komisija je ocenila pripravo jedi in znanje kandidatov preverila tudi na ustnem zagovoru. Znanje kandidatov je bilo ustrezno. Vsi so uspešno opravili praktično preverjanje in pridobili certifikat NPK za poklic pomočnik kuharja. Kandidati so s tem pridobili poklic in večinoma načrtujejo zaposlitev v gostinstvu.

 

NPK je formalno priznana strokovna usposobljenost za opravljanje poklica ali sklopov nalog v okviru poklica. Prednost NPK je v tem, da odrasli v postopku uveljavljajo tudi neformalno pridobljena znanja, zato je pridobitev poklica skozi sistem NPK hitrejša kot npr. izobraževanje v srednješolskih javno veljavnih programih.

 

Jeseni 2014 bo Zasavska ljudska univerza izvajala usposabljanje in postopke preverjanja in potrjevanja NPK tudi za poklice socialni oskrbovalec na domu, maser in računovodja.

 

20140707_124825 20140707_125247

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top