Dijaki STPŠ Trbovlje na usposabljanju v Nemčiji

Osem dijakov strojne usmeritve se te dni mudi na usposabljanju v okviru projekta Leonardo da Vinci v Nemčiji. Po načrtih izdelujejo ogrodje in kompletni enosedežni električni avtomobil, katerega delovanje bodo tudi praktično preizkusili.

Pred odhodom so dijaki opravili hitri tečaj nemškega jezika, ki ga potrebujejo za lažje sporazumevanje. Spoprijateljili so se z nekaterimi dijaki in dijakinjami iz Poljske, ki so istočasno na praksi in z dijaki iz Slovenije. Vikendi so bolj kulturno obarvani. Najprej so spoznali Schkeuditzu, kjer so nastanjeni, najbližje večje mesto Leipzig, čez vikend pa so obiskali glavno mesto Berlin. Leipzig velja za največje mesto v nemški zvezni deželi Saški. Ime je dobilo po lipi, ki izhaja iz slovanskega jezika. V Leipzigu je študiral znani nemški pisatelj, pesnik in dramatik Johann Wolfgang von Goethe, avtor svetovno znanega romana »Trpljenje mladega Wertherja«. Obiskali so tudi grob enega najboljšega skladatelja vseh časov in organista Johanna Sebastiana Bacha, ki je živel in deloval v obdobju baroka. Danes v Leipzigu živi okrog 580.000 prebivalcev.

Povzpeli so se na Panorama Tower, ki je v obliki pokončne knjige, ogledali najstarejšo kavarno v Evropi in slaščičarno na svetu. Berlin, glavno mesto Nemčije je hkrati tudi ena od šestnajstih nemških zveznih dežel s 3,8 milijona prebivalcev in je največje mesto v državi in drugo največje mesto v Evropski uniji.Izvedeli so, da se je mesto v zgodovini prvič datirano v 13. stoletju, da je bilo prestolnica Pruskega kraljestva, Nemškega cesarstva, Weimarske republike in Tretjega rajha. Med letoma 1949 in 1989 je bilo mesto razdeljeno na Zahodni in Vzhodni Berlin, slednji je bil prestolnica Vzhodne Nemčije, zahodni pa eksklava Zahodne. Mesto je bilo obkroženo s t.i. berlinskim zidom.

V noči iz 9. novembra 1989 na 10. novembra je padel berlinski zid in kmalu zatem sta se obe Nemčiji združili in Berlin je ponovno postalo prestolnica države. Danes je eno najpomembnejših gospodarskih, političnih in kulturnih središč Evrope. Obiskali so Nemški tehniški muzej (DeutscheTechnikmuseum), Brandenburška vrata, ki predstavljajo razpoznaven simbol mesta,  hišo na “CheckpointCharlie” in Nemški zgodovinski muzej (DeutscheHistorischeMuseum), podjetje Mercedes – Benz, kjer so se lahko pomerili v tekmovanju Formule 1 in uživali ob novih in starih modelih avtomobilov znamke Mercedes-Benz. Dijaki, ki so na usposabljanju se poleg vseh obveznosti v delavnici posvečajo tudi predmetom, ki jih imajo ostali dijaki v šoli. S sošolci in profesorji so dogovorjeni, za zapiske in reševanje nalog, da ne bodo v izostanku, ko se bodo vrnili. Naslednji vikend bodo dijaki spoznali Dresden. Vsem domačim, sošolcem, profesorjem in prijateljem sporočajo, da se imajo lepo, da uživajo ob novem in obljubljajo, da bodo izdelali najboljši avto. SchöneGrüßeausSchkeuditz West, wir haben euchlieb!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top