Dijaki GESŠ Trbovlje pri vrstnikih po Evropi

Šolsko leto je v polnem zagonu, pišejo se prva preverjanja, vendar šola ni samo to, je tudi spoznavanje novih kultur in  prijateljev.

Portugalska

Marca so nas obiskali štirje dijaki s Portugalske, in sicer iz Barcelosa (Escola Secundaria Alcaides de Faria). Analuisa, Raquel, Ana in Rui  so pri družinah naših dijakov in na naši šoli preživeli teden dni, poleg domačih krajev smo jim razkazali še nekaj najlepših delov Slovenije, Postojnsko jamo, Bled in Ljubljano ter jim prikazali naš način življenja. V oktobru pa smo jim vrnili obisk. Nina, Tesa, Tereza in Nace smo iz Benetk odleteli v Porto, kjer so nas pričakali naši gostitelji. Z njimi smo obiskovali pouk, presenečeni ugotovili, da ena šolska ura traja kar 90 minut ter spoznali nekaj profesorjev ter ravnatelja. Obiskali smo Brago, Vianno do Costello in Porto. Ogledali smo si njihovo plažo, znamenitosti, preizkusili njihovo hrano in spoznali nove prijatelje. V šoli smo njihovim dijakom predstavili našo šolo in Slovenijo. V Trbovlje smo se vrnili polni novih spominov na čudovit teden.

Tereza Temih

Danska

Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje je tudi letos sodelovala v projektu Danska od blizu, ki jo že osemnajsto leto organizira Društvo slovensko-danskega prijateljstva.  Gimnazijo je zastopala dijakinja četrtega letnika, navdušena nad sproščenostjo in odprtostjo Dancev ter Dansko nasploh. 41 dijakov slovenskih srednjih šol si je v tednu bivanja na Danskem ogledalo Kopenhagen, Ejer Bavnehøj, s svojimi 175 metri najvišjo goro  ter še mnogo drugih znamenitosti. Organizirali smo dva slovenska večera,  tretji večer pa smo posvetili  Pavčkovi poeziji za Slovence, ki živijo na Danskem. Namen ekskurzije je bil izpolnjen, dijaki slovenskih srednjih šol so se spoznali med sabo in izvedeli veliko novega o danski kulturi.

Barbara Švagan

Češka

Letno srečanje dijakov in profesorjev držav članic Evropske Unije,  ki poteka že od leta 1992, ko je dogodek prvič gostila Belgija, poteka še dandanes vsako leto, vsakič v drugi državi. Letos se  je Euroweek odvijal v Rokycanyju, na Češkem. Udeležilo se ga je 20 držav, med njimi tudi Slovenija. Na Češko je odšlo osem dijakov Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, v spremstvu prof. Mateje Štrovs in ravnateljice Jelene Keršnik.

Mladi na srečanju izkusijo duha združene Evrope z debatiranjem, sodelovanjem in diskutiranjem o problemih današnje Evrope. Delijo svoje izkušnje, vadijo angleški jezik in ustvarjajo nova prijateljstva. Hkrati pa spoznavajo tuje kulture in običaje, mi smo npr. spoznali češko kulturo, se naučili nekaj čeških besed ter se naužili lepote glavnega mesta Prage in tudi najedli okusne češke hrane. Zares smo uživali! Domov smo prinesli kar nekaj rut za naš šolski projekt, darila naših novih prijateljev.

Blažka Kolenc& Peter Nimac

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top