Dijaki GESŠ na nepozabnem izletu na Poljskem

V preteklosti so se zgodile stvari, ki jih ne smemo pozabiti. Dogajanje med drugo svetovno vojno je ena izmed njih. Da bi se izobrazili o storjenih grozotah, smo se dijaki tretjih letnikov v nedeljo, 4. 5. 2014, v večernih urah z avtobusom odpravili proti Poljski.

Sobotni ogled Krakova se je začel pod Vavelskim gradom, kjer smo vpogledali v zgodovino Poljske in se spoznali z mestnim čarom. Sprehodili smo se po Židovski četrti in si ogledali tovarno Oliverja Schindlerja, ki je na vseh pustila grenak priokus.
Prosti čas v starem mestnem jedru smo po večini porabili za kosilo v eni izmed vabljivih kavarn – zaradi visokih cen smo se tistih na največjem evropskem trgu poskušali izogniti – in spočiti nadaljevali ogled mesta – univerzo, cerkev. Prosti čas smo zopet uživali zvečer, nato pa prenočili v mladinskem hostlu blizu središča.

Torek se je začel sproščeno, v Auswitch-Birkenau pa jo je zamenjala čustvena zamaknjenost in zgroženost nad tokom zgodovine. Ogledali smo si stavbe na posestvu in se z minuto tišine poklonili žrtvam genocida.

Pot domov nam je vsem pustila dovolj časa za premislek o videnem in spanje, saj nas je naslednji dan čakalo šolsko dogajanje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top