Dijaki GESŠ na ekskurziji v Berlinu

V četrtek, 12. 9. 3013, smo se vsi polni pričakovanj usedli na avtobus in se odpeljali. V Berlin! Po neprespani noči nas je takoj čakal pester dan, poln novih doživetij in spoznanj. Z ogledi smo začeli pri olimpijskem stadionu, zgrajenem za olimpijske igre 1936, in nadaljevali po samem centru Berlina, kjer smo si ogledali Brandenburška vrata, znameniti Aleksanderplatz, ostanke Berlinskega zidu, muzej na meji med zahodnim in vzhodnim Berlinom: Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz in spomenik žrtvam holokavsta, ki nas je vse navdušil s svojim neobičajnim izgledom.

Naslednji dan smo našo pot nadaljevali na »otok muzejev«, kjer smo se skupaj odločili, da si ogledamo zgodovino Mezopotamije in Egipta. Sprehodili smo se po čudovitem parku gradu Charlottenburg, in si ogledali cerkev Gedächtniskirche, ki je bila porušena v času druge svetovne vojne, danes pa ob njej stoji nova, zelo moderna cerkev. Tisti, ki so imeli še dovolj energije, so se odpravili po nakupih v trgovine na ulici Ku-dam, ostali pa na hiter prigrizek. Ko se je zmračilo, smo si ogledali, kako v Nemčiji ljudstvo bdi nad poslanci v Reichstagu in iz njegove steklene kupole občudovali razgled nad Berlinom. Tisti s še vedno dovolj energije pa smo se povzpeli še na Fernsehturm in občudovali nočno panoramo mesta. Naslednji dan nas je pot vodila proti Potsdamu, »vikendu« Friderika II., ki pravzaprav ni bil podoben današnji podobi počitniške hišice, ampak bolj palači z velikim in s prečudovitim parkom.

Po ogledu smo se odpravili proti domu. No, pravzaprav je bilo pred nami še celih 14 ur. Vsi smo se vrnili utrujeni, a nove izkušnje pretehtajo. Vsak lahko zase sedaj reče: »Ich bin ein Berliner,« kot je to rekel Kennedy. Sedaj nas čakajo le še zaključni delčki našega izleta. Mape, plakati in predstavitve razredom, da bodo tudi ostali lahko videli, kam je (bilo), kljub dolgi vožnji in ostalim zadolžitvam, vredno iti.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top