Deseta edicija festivala novomedijske umetnosti Speculum Artium

Deseta edicija festivala novomedijske umetnosti Speculum Artium v Delavskem domu Trbovlje bo potekala med 13. in 15. septembrom s številnimi gosti s celega sveta.

 

V minulem desetletju se je Speculum Artium uveljavil kot vodilni festival novomedijske kulture v Sloveniji, zlasti zaradi vizionarsko usmerjenega prepleta novomedijskih produkcij z umetnostjo, tehnologijo in znanostjo. Vzporedno s festivalom Speculum Artium poteka tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen. V letu 2018 festival predstavlja 360-stopinjska video dela.

 

Trbovlje novomedijsko mesto (TNM) – nove vizije za nekdanje rudarsko mesto

Javni zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje je že več let nosilec odmevnega interdisciplinarnega programa Trbovlje novomedijsko mesto. Umestitev TNM v Zasavje odpira možnosti novih vizij, vzpostavlja prepotrebno mednarodno sodelovanje na visokotehnoloških projektih v povezavi z novomedijsko umetnostjo ter srednjeročno vzpostavlja Trbovlje in z njim Zasavje, kot eno izmed naprednih, novomedijsko – tehnoloških središč na evropski ravni.

Preverite podrobnosti predstavljenih projektov – http://speculumartium.si/.

Posebna gosta festivala sta pionirja uporabe umetne inteligence v umetniških delih

Christa Sommerer in Laurent Mignonneau, mednarodno priznana intermedijska umetnika, ki delujeta na področju interaktivnih umetniških instalacij. Za svoja dela sta prejela mnogo mednarodnih priznanj in nagrad. Na SA 2018 predstavljata Interactive Plant Growing (Interaktivno Gojenje Rastlin) – žive rastline kot vmesnik, eno izmed prvih interaktivnih računalniško-umetniških inštalacij, pri kateri se uporabnik lahko dotika pravih rastlin in s tem ustvari umetne rastline na računalniškem zaslonu. Projekt Portrait on the Fly ter VR Fly Simulator, ki je bil izdelan posebej za Speculum Artium.

πTon

Dolga, sklenjena gumijasta cev ali πTon je zvočna inštalacija, ki je animirana kot telo mehkužca in se nemočno poskuša osvoboditi prisotnosti skupine štirih neumnih človeških bitij, opremljenih s čudnimi zvočnimi protezami.

Speculum invazija v okolišu DDT

Letošnji festival bo postregel tudi z dodatno lokacijo v neposredni bližini Delavskega doma. S projektom Blue Morph se bosta na festivalu v cerkvi sv. Marije v Trbovljah predstavila Victoria Vesna, priznana umetnica ter profesorica na univerzi v Los Angelesu in James Gimzewski, svetovno znani nano znanstvenik iz UCLA (prejemnik Feynmanove nagrade).

Beg naših duhov skozi informacijska okna

Ko smo globoko v informacijah naša zavest beži iz našega telesa. Informacijska okna, kot so pametni telefoni, ekrani, … postanejo vrata, skozi katere naši duhovi bežijo na potovanja. Ghosthouse je inštalacija Emiko Ogawa in Hideaki Ogawa z Japonske, v kateri se duhovi naših zavesti združujejo.

Svoja dela predstavlja tudi slovenska intermedija
Srečo Dragan
TIME TUNNEL
/Tehno-Kontekstualno procesiran performans/

 

ROBERTINA ŠEBJANIČ (SI): AQUATOCENE/SUBAQUATIC QUEST FOR SERENITY
Z instalacijo Mokre sanje mlada slovenska umetnica Valerie Wolf Gang ustvari okoliščine za družbeni intervencionizem, ki opazovalce skrije za anonimno identiteto in jim daje možnost »vdiranja« v intimno življenje drugih.

CORVUS CORAX / KROKAR / botanična sonda je novomedijski interaktivni objekt Marka Glavača, ki v svoji notranjosti omogoča nastanitev fragmentov neokrnjene narave (obrobje pragozda Krokar, ki ga je določil leta 1892 gozdar dr. Leopold Hufnagel).

YASKAWA – MOTOMAN HC – 10
V industrijski robotiki sledenje človeškemu gibanju ni pogosto implementirano. Namen aplikacije je prikazati uporabnost tovrstnega sistema. Ta je zasnovan okoli IMU senzorjev, ki posredno določajo pozicijo in orientacijo dlani in tako omogočajo dinamično vodenje robota. Motoman roboti bodo uprizorili tudi performans skupaj z slovensko svetovno znano skupino Laibach.

 

Festival SpeculumArtium 2018 – DECADES se odpre v četrtek, 13. septembra, ob 19. uri z eksperimentalnim performansom The stroj, v kinodvorani DDT. Natančen program je dostopen na povezavi: www.speculumartium.si.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top