Delovno poletje na Osnovni šoli Ivana Cankarja

Ob začetku šolskega leta se rado pozabi, da je za dobro počutje v šoli pomemben tudi ambient, v katerem poučevanje poteka. Nekatere zgradbe učenosti so stare in zato njihovo vzdrževanje zahteva več truda, angažiranost vseh zaposlenih in pogosto hitro reagiranje. Zaradi varčevanja pa je pomembna tudi iznajdljivost, samoiniciativnost in delavnost tehničnega osebja, kar je v našem primeru en (ne polno zaposleni) hišnik.
 

Začeli smo v zelo vročem junijskem dopoldnevu, ko smo učitelji, hišnik in čistilke praznili podstrešje: kose starega, odpisanega pohištva so lahko odpeljali krajani. Dan odprtih vrat Ivana Cankarja je polepšala mama naših učencev, ki je uredila brezplačen kosovni odvoz neuporabnega materiala. Podstrešje smo praznili, ker predvidevamo adaptacijo podstrešja in menjavo strešne kritine. Nastaja projektna dokumentacija.

Zaradi težav z zamašitvijo odtokov, smo zamenjali vertikalo, kar je pomenilo tudi veliko dodatnega keramičarskega dela. Sanirana so tla in stena v razdeljevalnici hrane. Kabinet za kemijo in fiziko, ki ga je sicer zalivala voda, je spraznjen in se bo v prihodnosti preuredil v arhiv, ki ga nujno potrebujemo.

Menjali smo radiatorje po učilnicah in v telovadnici. Vse stare radiatorje smo zamenjali z novimi; na predhodno zamenjanih pa smo zgolj namestili termostatske glave. V telovadnici so bila potrebna tudi dodatna pleskarska dela, kar je opravil hišnik. Stare radiatorje smo prodali in z zaslužkom prebelili zbornico in pisarno.

Zavese, ki so lovile prah po učilnicah in niso zadostna zaščita pred soncem, bomo počasi zamenjali z žaluzijami. Za enkrat smo to uspeli narediti v dveh učilnicah. V telovadnici smo prepleskali tri stene, ker se pojavlja vlaga in s tem plesen. Da bodo učenci varno telovadili, smo plesen sanirali. Zaradi boljšega prezračevanja, smo premaknili tudi omare. V dveh učilnicah smo položili laminat na stene in tako zaščiti star in krušljiv omet, učenci in učitelji pa so pridobili prostor za razstavljanje svojih izdelkov. Prebarvali smo ograjo na stopnišču. Odstranili smo preperele deske na klopeh na dvorišču in naročili nove, ki bodo v kratkem nameščene. Zamenjali smo nekaj razbitih šip na oknih, ki gledajo na dvorišče in so pogosto (nenamerno) tarča mladih športnikov. Zamenjali smo nekaj kosov počene sanitarne keramike (umivalnike), da si bomo lahko varno umivali roke, čeprav v učilnicah teče le mrzla voda.V učilnici, ki ja nastala s pregraditvijo večje sobe, urejamo razsvetljavo pred tablo. Popravili smo težka vhodna vrata, ki se zdaj z lahkoto odpirajo. Vrata so prebarvana, krasi jih nova kljuka. Zamenjali smo večje število pregorelih žarnic in odstranili nekaj poškodovanih svetil. Počistili smo zunanjost oken, ki gledajo na dvorišče. To smo lahko naredili le s pomočjo gasilcev, ki so nam posodili vozilo in varovali našega čistilca.

Drevesa pred šolo vztrajno rastejo; najnižje veje, ki ovirajo pot po pločniku, je hišnik porezal. Po dogovoru z občino, bo saniral tudi rastje ob cesti, ki se širi in povzroča senco in vlago v telovadnici.

Ker upamo na energetsko sanacijo objekta, smo se, skupaj s strokovnjaki, sprehodili čez celotno zgradbo in iskali dejavnike, ki slabijo energetsko varčnost zgradbe. Imamo veliko predlogov, upajmo, da se bodo našla tudi finančna sredstva.

Poletje, čas za počitek, je bilo torej pri nas precej delovno. Želeli smo si urediti prijazen, topel kraj, kamor bomo radi prihajali v službo in kamor bodo starši z veseljem pripeljali svoje otroke.

Avtorica članka: Mojca Lazar Doberlet

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top