Delegacija Občine Trbovlje obiskala pobrateni občini

Občina Trbovlje je leta 1982 podpisala listino o pobratenju z občino Valandovo v Makedoniji ter leta 1974 z občino Lazarevac v Srbiji. Stiki in sodelovanje z obema občinama je z leti zamrlo, zato se je vodstvo občine Trbovlje odločilo, da je čas, da se ponovno obudi sodelovanje med občinami. Županja občine Trbovlje, Jasna Gabrič, je v družbi direktorice občinske uprave Urške Poznič Goršek, direktorja Delavskega doma Trbovlje, mag. Zorana Pozniča in sodelavke občine že obiskala občino Valandovo, Skopje in Inđijo, konec tedna pa se bodo na poti proti domu ustavili tudi v občini Lazarevac. Namen obiskov je navezati stike z občinami na Balkanu, se pogovoriti o aktualnih temah, spremembah, ki smo jih doživeli skozi čas ter o možnostih prihodnjega sodelovanja.

V občini Valandovo je ekipa občine Trbovlje skupaj z županom Valandovega (g. Nikolche Churlinovski) obiskala nekatera lokalna podjetja s področja prehrambene industrije, tekstila, podjetje, ki je največji pridelovalec buteljčnega vina v tem delu Makedonije ter gimnazijo in vrtec. Županja je ob koncu obiska bila gostja tudi na lokalnem radiu Valandovo, sprejel pa nas je tudi poslanec v parlamentu Makedonije, g. Gjoko Kamchev. Župan Valandovega je bil vesel obiska trboveljske delegacije, saj je z občino poskušal vzpostaviti stik že leta 2005, a je bilo zaman. V začetku prihodnjega leta si želijo obiskati Trbovlje z namenom, da se konkretneje dogovorimo o prihodnjem sodelovanju.

Ekipa občine Trbovlje je obiskala tudi občino Inđija, eno izmed najperspektivnejših in najrazvitejših občin v Srbiji. Inđija je pred leti prejela tudi nagrado s strani evropske organizacije »The European movement« za najbolj transparentno lokalno samoupravo med 48-imi občinami. Z županom Inđije, Vladimirjem Gakom, je delegacija občine Trbovlje spregovorila o aktualnih projektih občine, si ogledala obe industrijski coni in obiskala podjetja Gas Teh, Majkić d.o.o in podjetje v slovenski lasti Metal-Cinkaro.

Danes se bo delegacija Občine Trbovlje sestala tudi z županom Skopja, obiskala še eno od najbolj uspešnih skopskih podjetij Alkaloid AD Skopje ter nato tudi pobrateno občino Lazarevac. V obeh pobratenih občinah bodo podpisane listine prijateljstva/pobratenja kot obuditev ponovnega sodelovanja na področju evropskih in ostalih projektov. Dobri odnosi med obema občinama so namreč bistvenega pomena za uspešen razvoj v večji, mirni in združeni Evropi ter temelj nadaljnjega spoštovanja in sodelovanja.

Županja Občine Trbovlje je o obiskih pobratenih mest dejala: »Prav je, da se ta sodelovanja med nami obudijo, saj bodo možnosti različnega sodelovanja v prihodnje vedno večje. Izjemno je, ko te ljudje ustavljajo in pripovedujejo zgodbe kako so nekaj časa preživeli v Trbovljah ali pa sodelovali v izmenjavah, koliko imen Trboveljčanov se še spomnijo ter kako dobro naštevajo podjetja, s katerimi so sodelovali. Viden je napredek na teh območjih, imajo tudi precej uspešnih zgodb ter dobro poznajo projekte EU. Nikakor ne smemo podcenjevati tega dela Evrope, ki bo v prihodnje velika priložnost za nas vse v obliki ekonomsko gospodarskega sodelovanja, medkulturnega dialoga in socialnega stika. Žal mi je, da so ta sodelovanja s časom zamrla in upam, da jih bomo obudili ter se vsaj pričeli pogovarjati, sodelovati. Veselimo se njihovega obiska v naših Trbovljah.«

Delegacija Občine Trbovlje je obiskala tudi podjetje v slovenski lasti Metal-Cinkaro.
Direktor podjetja Metal-Cinkara je goste popeljal skozi proces proizvodnje podjetja.
Na ogledu podjetja Metal-Cinkara v družb direktorja slovenskega podjetja.
Županja Trbovlje in ekipa sta bili deležni toplega sprejema pri županu srbske občine Inđija.
Župana občin Trbovlje in Inđija med pogovorom o projektu industrijskih con.
Občina Inđija je predstavila projekt 48 ur s katerim občanom in občankam preko spleta pomagajo pri reševanju težav.
Župana obeh mest sta ob obisku podala izjave lokalnim medijem (Inđija).
Predaja simbolnih daril med mestoma Trbovlje in inđija.
Ogled mesta Valandovo, županja Trbovlje in župan Valandova z delegacijama.
Županja Trbovelj si je ogledala tudi tekstilno podjetje, kjer je poklepetala z delavko, ki je pred več kot desetletjem opravila usposabljanje/izobraževanja v Trbovljah za pomočnico direktorja v slovenskem podjetju v Valandovem.
Klepet z županom Valandovega in njegovo ekipo o projektih mesta in sodelovanju obeh občin.
Podpis listine prijateljstva/pobratenja kot obuditev ponovnega sodelovanja na področju evropskih in ostalih projektov med občinama Trbovlje in Valandovo.
Izjava za medije v občini Valandovo.
Obisk otrok v Valandovem.
V družbi poslanca v parlamentu Makedonije pred zgradbo, kjer je bila leta 1982 podpisana listina o pobratenju med občinama Valandovo in Trbovlje.

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top