DEDNI RAK – so potomci bolnic z rakom dojk res bolj groženi

Takšen je bil naslov predavanja, ki je potekalo 28. marca 2013 v sejni sobi Zdravstvenega doma Trbovlje, v organizaciji trboveljske skupine za samopomoč Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Udeležilo se ga je 35 žensk.

Na povabilo članice Tončke Odlazek, strokovne vodje Zdenke Deželak in prostovoljke koordinatorke Lidije Hutar, sta se prijazno odzvali:

Mag. Mateja Krajc – specialistka javnega zdravja, zdravnica v ambulanti za genetsko svetovanje in testiranje ter sodelavka v državnem presejalnem programu DORA.

Dipl. med. sestra Alenka Vrečar, ki je ključni povezovalni člen med pacienti in timom za onkološko genetsko svetovanje in testiranje.

Mag. Mateja Krajc nas je seznanila
– o zbolevanjih z rakom pri nas in po svetu,
– o znanih rizičnih dejavnikih za nastanek raka dojk,
– o pomembnosti zgodnjega odkrivanja raka s programi DORA, SVIT in ZORA,
– o uspehih zdravljenja ob zgodnje odkritem raku,
– o pomembnosti ozaveščanja bolnic, ki so že prebolele raka , ljudi, ki imajo še strah pred rakom oz. se težko odločijo za udeležbo na programih Dora, Zora in Svit.
– opozorila je na nevarnostne dejavnike za raka dojk
– o pomembnosti samopregledovanje dojk
– in še kako lahko pridejo do onkologa in kakšni postopki sledijo.

Predstavila nam je ogroženost potomcev bolnic obolelih z rakom,
– o družinski obremenitvah
– o dejavnikih, ki zmanjšujejo tveganje za raka dojke,
– da se genska okvara lahko podeduje po materi ali očetu in kakšna je lahko ogroženost.

Komu se priporoča testiranje in kakšne so prednosti in omejitve testiranja.

Dipl. med. sestra Alenka Vrečar, ki je prva oseba s katero stopimo v stik, ko se odločimo za genetsko svetovanje, nam je predstavila:
– multidisciplinarni tim, ki ga sestavljajo zdravniki različnih specialnosti , medicinska sestra, molekularni biolog in psiholog.
– kdaj je primerno obiskati ambulanto za onkološko genetsko svetovanje
– indikacije za svetovanje,
– kdo lahko napoti pacienta – osebni zdravnik ali specialist, ki posameznika obravnava.
Opisala je sam potek genetskega svetovanja in način prijave in samo svetovanje. – pacient dobi vprašalnik. Izpolnjenega z zbranimi družinskimi podatki vrne v ambulanto za genetsko svetovanje, na podlagi tega, medicinska sestra nariše rodovnik – družinsko drevo po dogovorjenih metodah,
– oceni ali so izpolnjeni kriteriji za genetsko svetovanje, pripravi potrebne izračune in nariše družinsko drevo.
Multidisciplinarni tim se na rednih mesečnih konzilijih dogovori ali je smiselno opraviti gensko testiranje ter katere preventivne ukrepe oziroma program kontrol, ki bi jih pacientu priporočili glede na ocenjeno tveganje za nastanek bolezni in verjetnosti mutacije.

Na podlagi tega povabijo pacienta na svetovanje in mu posredujejo mnenje multidisciplinarnega tima Ambulante za genetsko svetovanje in testiranje.

Sledila so vprašanja udeleženk, bilo jih je veliko, na vsa pa smo dobile odgovore s katerimi smo bile zelo zadovoljne, kajti bili so odkriti, strokovni in seveda podkrepljeni z nasveti, kako naprej.

Mnenje vseh udeleženk je bilo, da tako zanimivega, strokovnega, odkritega, zaupanja vrednega predavanja in pogovora o raku še nismo imele.

Zato v imenu vseh iskrena hvala spoštovani gospe Mateja Krajc in Alenka Vrečar in verjemita, da bomo z veseljem sodelovale z vami.

Damijana in Tončka – bolnici z rakom, ki sta že obiskali Ambulanto za genetsko svetovanje lahko iz lastnih izkušenj povedo, da sta zdravnica Mateja Krajc in medicinska sestra Alenka Vrečar izvrstne in vredne vsega zaupanja in spoštovanja.

Tončka Odlazek
 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top