Dediščina na Koroškem

Učenci, učitelji in povabljeni k sodelovanju na tehniškem dnevu na osnovni šoli Ivana Cankarja so pripravili in speljali celodnevno prireditev na temo koroške dediščine. Kdo še ni slišal za našega kralja Matjaža, njegovo dolgo brado in Alenčico?

Jerica Rajšek je uspešno koordinirala dogajanja, saj ji je pri vsem pomagala njena iznajdljivost in dobri kolegi, vsak kolikor je bilo le mogoče. Tako so nastali številni izdelki. Knjižica zgodbic o Koroški, na podlagi zgodbic o teh krajih, ki so jih učenci slišali, nato so napisali zgodbice po svoje. Ker so tam uporabljali splave, so si najprej ogledali video predstavitev kako nastajajo, nato so iz leskovih vej, nabranih v bližini šole, izdelali svoje, ki lahko služijo za podstavek pod vročo posodo. Kot se za kralja Matjaža spodobi, da ima svoj pečatnik, so naredili tudi tega. Pripravili so dramatizacijo o delčku iz njegovega življenja, pa tudi pripomočke za popoldansko izvedbo.
Medse so povabili čebelarja, gospoda Veterška, da je predstavil izdelavo sveč iz čebeljega voska. Učenci so izdelali tudi svečnike iz das mase, ki simbolizirajo prestol kralja Matjaža. Ker so hoteli dodati nekaj značilnega za naš kraj, so pekli “funšterc” in ga uporabili kot zlatnike priljubljenega kralja, ki so jih učenci in obiskovalci z veseljem pojedli. Ta dan so izdelali tudi kartonske zlatnike kralja Matjaža in hranilnike zanje.
Iz das mase so oblikovali, v obliki krone, okrasne obeske za ključe, ogrlice, ki so jih dali v ročno izdelano kartonsko embalažo. Iz odpadnih škatel, lego in lesenih kock so gradili gradove, ki so jih razstavili na popoldanski prireditvi.
V njihovi kuhinji je tudi tokrat dišalo, saj so pekli slastne piškote po preverjenem receptu, le obliko so prilagodili dogodku in jih spakirali v lične kartonske skrinje, ki so jih v ta namen izdelali.
Kleklarice gospa Jordan in njeni sodelavki, so tokrat z učenci šivale vrečke, blazinice, v katere so dali dišečo sivko in jih polagali na kartonske prestole, ki lahko služijo tudi kot blazina za igle.
Dopoldanske dejavnosti so zaokrožili s tekom podnebne solidarnosti, po poti ob potoku do konca ulice Sallaumines in nazaj. Pri tem so jim pomagali trboveljski policisti, ki so skupaj z učitelji skrbeli za varnost udeležencev teka.
Popoldansko kulturno prireditev so pripravili učenci s pomočjo svojih učiteljev. Bila je nadvse prisrčna in spontana. Učenci so zapeli Tam kjer teče bistra Zila. Tadej, Jakob in Tadej so povedali pripovedko o kralju Matjažu, ki je bil dober kralj in takrat so bili zlati časi. Recitirali so Pesem Kralj Matjaž, ki jo je napisal Oton Zupančič. Ker se ni mogoče v kratkem času naučiti koroškega ljudskega plesa, so medse povabili trboveljsko folklorno skupino, da ga je zaplesala.
Šolski sklad se bo okrepil s prostovoljnimi prispevki, ki so jih zbrali na prireditvi.
Obljubili so nam, da bodo tudi naslednji september pripravili novo tematsko prireditev, a še ne vedo kam se bodo takrat odpravili.

unnamed-2

unnamed-4

unnamed-25 unnamed-27 unnamed-28 unnamed-29 unnamed-26 unnamed-30 unnamed-32 unnamed-31 unnamed-33

Besedilo: Irena Vozelj, slike: fotoarhiv OŠ Ivan Cankar in Irena Vozelj

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top