Dan slovenskih splošnih knjižnic v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje

20. november je dan slovenskih splošnih knjižnic – dan slovenskih bibliotekarjev in knjižničarjev, dan, ko knjižnice širom po Sloveniji počastijo knjige in knjižničarstvo ter spregovorijo o svojem poslanstvu, nalogah in delovanju.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje smo ta dan, natančneje večer, posvetili predstavitvi naše knjižnice javnosti – večer smo poimenovali Rad imam svojo knjižnico!, medse pa smo povabili naše obiskovalce, člane in goste, ki so s knjižnico na različne načine povezani. V sproščenem klepetu smo uvodoma izvedeli več o zgodovini trboveljske knjižnice (od druge vojne pa do danes), ki jo je z besedami oživil Tine Lenarčič. Kakšna je naša knjižnica danes, kaj vse počnemo in kdo smo, je povedala direktorica knjižnice, Simona Solina. O knjižnici kot javnem zavodu sta spregovorili Alenka Knez (predsednica sveta zavoda) in Jasna Gabrič (podžupanja in predstavnica ustanoviteljice, Občine Trbovlje). Več o povezovanju knjižnice z drugimi zavodi v občini smo izvedeli skozi pripovedovanje ravnateljice Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, Jelene Keršnik ter knjižničarke na Osnovni šoli Trbovlje, Sonje Princ – spregovorili sta o mladih bralcih in o pomenu branja ter prisotnosti knjižnice v življenju otrok in najstnikov. Razmišljanje o odnosu mladih do branja in o tem, kako lahko knjižnica le-to spodbuja, je dodala tudi četrtošolka Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, Nina Cestnik. Večer smo zaključili z razmišljanjem Bogdana Baroviča – izpostavil je pomen lokalne knjižnice, kot prostora, kjer se lahko predstavljajo (lokalni) ustvarjalci s področja knjige.

Z gosti in obiskovalci smo poklepetali tudi po uradnem zaključku večera in skupaj pritrdili misli, da je Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje v lokalnem prostoru prepoznana in pozitivno ovrednotena ustanova – vsi skupaj pa se bomo trudili, da bo takšna in še boljša tudi v prihodnje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top