Dan Rudolfa Maistra            

                                                        

23. november je slovenski državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Borec za severno mejo, general Rudolf Maister, s pesniškim imenom Vojanov, sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja.

Kot velik domoljub je premalo znan med mladimi, zato si Društvo generala Maistra Zasavje prizadeva, da  se njegovo ime, zgodovinska vloga in pomen prenesejo na mlade generacije. Želimo, da mladi razmišljajo o vrednotah, tradiciji in kulturi lastnega naroda.

Društvo generala Maistra Zasavje vsako leto razpiše nagradni natečaj za osnovnošolce. Zadnji se je imenoval Opazovalci: Vodnik – Maister –  in jaz, na natečaju pa so sodelovali učenci OŠ NHR Hrastnik, OŠ Ivana Kavčiča z Izlak in OŠ Ivana Cankarja Trbovlje.

Avtorji in mentorji najboljših izdelkov z natečaja prejmejo knjižne nagrade, tokrat je to … Izdelki otrok so bili zbrani ter izdani v brošurici, ki si jo lahko ogledate:

brošura Rudolf Maister

Naslov natečaja Društva generala Maistra Zasavje je bil: Opazovalci: Vodnik, Maister in jaz, sodelovali pa so lahko učenci vseh treh vzgojno-izobraževalnih obdobij.

Tako kot je Valentin Vodnik opazoval in opisoval lepote Slovenije v 19. stoletju (leta 1806 je izdal pesniško zbirko Pesme za pokušino, ki velja za prvo slovensko pesniško zbirko), je Rudolf Maister (1874-1934), ne le vojak, temveč tudi pesnik, v Kitici mojih (izšla leta 1929) pesniško upodabljal nekatere slovenske pokrajine. V 21. stoletju pa so se učenci zamislili, kako zaznavajo posebnosti, lepote svojega domačega okolja.

Društvo generala Maistra za Zasavje je po pregledu vseh prispevkov odločilo, da prejmejo priznanja in nagrade  9. likovno – literarnega nagradnega natečaja za osnovne šole Zasavja z naslovom Opazovalci: Vodnik – Maister – in jaz naslednje učenke in učenci:

– za literarne prispevke: Simona Šubaj, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, podružnična šola  Dol pri Hrastniku, mentorica Maja Klep, Zoja Vrtovšek, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Jana Drnovšek in Marko Tomić, OŠ narodnega heroja Hrastnik, mentorica Tanja Kresnik;

– za likovne izdelke: Rok Kolar, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Jelka Sladič, Lovro Klemen, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Katja Podmenik, Leon Vozelj, OŠ Ivana Kavčiča Izlake, podružnična šola Mlinše, mentorica Andreja Medved.

 

V teh dneh pa je društvo Generala Maistra za Zasavje objavilo že 10. likovno-literarni nagradni natečaj za osnovne šole Zasavja z naslovom Slovenskega naroda sin. Z njim je namen spodbuditi učence osnovnih šol k razmišljanju o pomenu slovenskih junakov, torej o spodbujanju narodne zavesti.

Čestitke vsem nagrajencem, zahvala vsem mentoricam in čestitke vsem državljanom ob slovenskem državnem prazniku.

 

Avtor: Radigoj Perger, podpredsednik DGMZ

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top