Dan in noč knjige 2014 v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje

Vsako leto v knjižnici s prav posebnimi dogodki in gosti obeležimo 23. april, svetovni dan knjige. Letos smo se z našimi dogodki vključili še v mednarodni projekt Noč knjige, ki se je prvič odvijal tudi v Sloveniji pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Noč knjige odpira in slavi knjigo in branje kot temeljna gradnika zdrave družbe, nagovarja vse generacije ter spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednost domišljije in znanja v družbi, so zapisali glavni organizatorji slovenskega dogodka na spletni strani. Trboveljska knjižnica je bila tako eno izmed več kot 160 slovenskih prizorišč, kje se je odvilo prek 300 dogodkov.

Za naše najmlajše smo svetovni dan knjige obeležili s prebiranjem pravljice Zelena jopica, ki se je nadaljevala v dobro uro druženja in preizkušanja joge. Maruša Prelogar, prijazna mlada mamica iz Trbovelj, redna obiskovalka knjižnice, je najmlajše in njihove starše zabavala z jogo, povezano s svetom divjih in domačih živali. Otroke in odrasle smo razveselili tudi tako, da smo v eno od trboveljskih zelo obiskovanih kavarn postavili našo šesto menjalnico knjig. Dan se je prevesil v noč in dogodke za odrasle. Na literarnem večeru smo premierno predstavili drugo knjigo Bogdana Baroviča Tudi barabe umrejo, mar ne? in v dobri in živahni družbi pozno v večer razpravljali o starih fotografijah našega mesta. Fotografije, ki sta jih prispevala in tudi pokomentirala Leopold Odlazek in Milan Cerinšek, so obudile mnogo zgodb, ki bodo še kako prav prišle za naše domoznansko delo. Tudi domoznanstvo je namreč del knjižničarstva. Je pravzaprav tisti del, ki povezuje in hkrati ohranja vedenje naše lokalne skupnosti o nas samih, o dogajanju in razvoju mesta in okolice ter družbe.

Vse dogodke v knjižnici pripravljamo za vas, dragi naši občani in občanke, zato vas vljudno vabimo, da nas obiščete, postanete član knjižnice in tako tudi sami prispevate kamenček v mozaik znanja, kulture, bralne pismenosti in zavedanja, da je knjižnica čudovit prostor navdiha, dostopen prav vsakemu posamezniku.

Hvala vsem, ki ste bili ta dan in to noč z nami!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top