Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko USPEŠNO

Začel se je rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu, tudi v Sloveniji.

Rak dojk v številkah: v obdobju 2014−2018 je v Sloveniji povprečno letno za rakom dojk zbolelo 1.396 žensk, umrlo pa jih je 420. V letu 2018 je za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb, od tega 1.516 žensk in 11moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških. Ob koncu leta 2018 je med nami živelo 18.571 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk.

Najpogosteje za rakom dojk zbolevajo ženske po 50. letu. Rak dojk sicer spada med bolezni z dobrim preživetjem. Pri raku dojk je podobno kot pri ostalih rakih pomembno zgodnje odkritje. Program DORA je organiziran državni presejalni program za raka dojk, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju te bolezni pri ženskah med 50. in 69. letom. Če je rak dojk odkrit zgodaj, je verjetnost ozdravitve večja.

Kaj je mamografija?

Mamografija je slikanje dojk z rentgenskimi žarki in je dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za odkrivanje začetnih rakavih sprememb pri ženskah po 50. letu starosti. Mamografske slike pregledata dva zdravnika radiologa neodvisno drug od drugega, kar prispeva k večji zanesljivosti izvida.

Z mamografijo tako odkrivajo majhne rake, manjše od 1 cm, ki jih ženska sama ne more zatipati. Pri majhnih in na dojko omejenih rakih je zdravljenje lahko zelo uspešno. Zdravljenje je manj obsežno, okrevanje hitrejše in kakovost življenja bolnic večja. Dolgoročni cilj programa DORA je za tretjino manj smrti žensk zaradi raka dojk. Letno v program DORA povabijo okoli 140.000 žensk in odkrijejo več kot 600 rakov, večino na stopnji bolezni, ko je rak še omejen na dojko in dobro ozdravljiv. Ženske se programa udeležujejo v povprečju v več kot 75 %.

V programu DORA zagotavljajo, da ste v najkrajšem možnem času obveščeni o izvidih. Če na slikah ni vidnih posebnosti, pisni izvid mamografije prejmete v roku petih delovnih dni na naslov stalnega prebivališča. Velika večina žensk, ki se udeleži presejalne mamografije, ima normalen izvid.

10 minut vam lahko reši življenje.

Odzovite se vabilu presejalnega programa DORA in pridite na mamografijo. V programu DORA so poskrbeli za varno, prijazno in hitro obravnavo.  

Avtorica besedila: Vesna Škrbec, Državni presejalni program za raka dojk DORA.

Foto: Miha Fras

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top