Božično-novoletni koncerti Glasbene šole Trbovlje – več kot le glasbeni dogodek

Opravičilo – članek o Glasbeni šoli Trbovlje

  V novembrski številki časopisa Sr(e)čno Trbovlje se nam je zgodila neljuba napaka in sicer pri članku o božično-novoletnih koncertih Glasbene šole Trbovlje. Zagodel nam jo je tiskarski in oblikovalski škrat in nekaj besedila članka manjka. Za napako se iskreno opravičujemo. Pravilno se članek glasi:

Božično-novoletni koncerti Glasbene šole Trbovlje – več kot le glasbeni dogodek

 

Že celo desetletje se vsako leto znova v zbornici Glasbene šole Trbovlje, ko vsi mislijo le na dopust in hitijo na poletne počitnice, odločamo o naslednji temi tradicionalnega božično-novoletnega koncerta. Ko se je prvi »projekt« ob Avsenikovem letu in njegovi obletnici z naslovom po njegovi skladbi Koledar več kot uspešno končal, se plazu idej v prihodnjih letih ni dalo več ustaviti. Vsako leto nekaj drugega, novega, izvirnega, še ne slišanega in videnega. Vsako leto je organizator drug učitelj, vsako leto je več sodelujočih šolskih orkestrov in komornih skupin; godalni in pihalni orkester, ki sta združila moči, tudi simfonični, in harmonikarski; pa različne zasedbe še bolj različnih instrumentov, diatonične harmonike, narodno-zabavni ansambel, godalni kvarteti, zasedbe flavt s kitarami, kljunastih flavt, harmonikarji in pihalno-trobilni sestavi, včasih ob spremljavi klavirja, včasih ob ritmični podpori tolkal, s pevskimi vložki solistov in zbora ter plesne točke, ki so vedno nekaj posebnega. Na odru se predstavi šola v celoti, tudi učitelji, ki pomagajo v sestavih, in dirigenti. V zadnjih letih smo povabili k sodelovanju tudi Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, predstave so res še zanimivejše in tekoče. Včasih skoraj dve uri dogajanj na odru mineta kot v hipu, razprodana dvorana pa je vsako leto zahvala za naš trud, nov izziv in motiv, da izpolnimo pričakovanja publike.

 

Koncert ni več samo koncert, je multipredstava, ki poleg glasbe in plesa zajema vsako leto nov scenski izziv in nova besedila, ki jih pripravimo sami, povezovalce, napovedovalce, igralce, kostumografijo in odrske rešitve. Vse to naredimo samostojno. Za potrebe zasedb so nastala številna glasbena dela in priredbe, prilagodili smo jih zmožnostim mladih izvajalcev, ki jih drugače ni mogoče najti na trgu in so plod našega ustvarjanja. Tudi letošnji koncert bo kot pred desetimi leti posvečen obletnici, vendar bo izbor skladb vseeno širši. Lepih zimzelenih slovenskih popevk se ne naveličamo nikoli. Preoblekli jih bomo po svoje, vi pa nam boste zaupali, če nam bo uspelo.

 

Katja Mikula, ravnateljica

 

Ob tej priložnosti vas vljudno vabimo na letošnji koncert na temo zimzelenih melodij slovenske popevke, ki bo 20. decembra 2012, ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top