Beremo na kuolmkišti

11. maja 2016 so vsem, ki so sodelovali v projektu bralne značke za odrasle, Beremo na kuolmkišti, podelili priznanje za uspešno »prehojeno« bralno potovanje, ki je bilo podeljeno prvič, vendar upajo, da ne zadnjič.
Na priznanju so bile zapisane misli gosta večera, domačina, Uroša Zupana: »Pod streho čakajo knjige in – dolga potovanja in skrivnosti,- ki jih lahko razkrije le vonj papirja«, ki jih je zapisal v Počasni plovbi.
Pogovor z bivšim Uroševim profesorjem, Alešem Lekom Guličem, je razkril nekaj podrobnosti o ustvarjanju, razmišljanju in čustvih, ki ga spremljajo v življenju. Gost priznava, da je spet vse bolj povezan s Trbovljami. Njegova sled je sestavljena iz triintridesetih knjig, med njimi osmih pesniških zbirk in dvainsedemdesetih zapisov.
Da je močno povezan s svojim delom pričajo tudi njegovi spomini, ki so ga spremljali ob branju njegovih pesmi in odlomkov. Posebno pozornost je namenil trboveljskemu bazenu, kopalnici, kot ga še danes poimenujemo. Tam so se spletle številne zgodbe o tistih, ki so obiskovali bazen, nekdaj skakali iz skakalnice. Voda je imela poseben vonj in okus, ki ga danes, po obnovi, nima več. Zanimiv je bil tudi njegov opis vonja v Trbovljah, ki je se spomladi prične z bezgovim cvetjem, mu sledi akacija …
Uroš Zupan je prejel številna priznanja in nagrade za svoje delo. Zadnja med njimi je tudi letošnja nagrada za najboljšo prevedeno knjigo poezije.
Ura, ki so jo obiskovalci preživeli ob pogovoru, je bila kar malo prekratek čas, da bi Uroš lahko povedal vse kar bi želeli slišati. Med drugim je priznal, da so v domači hiši spravljene še neobjavljene pesmi.

0a345961-b4f6-44db-a50a-ec6a7f312171

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top