Akcija “Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik” jeseni

Akcija “Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik”, ki se je prvotno začela 9. marca 2020 in je bila v času zaprtja šol zamrznjena se bo sedaj od začetka izvedla v naslednjem šolskem letu. Predvidoma se bo začela v septembru, pri čemer upamo na bolj stabilne razmere. 

Zaradi tega bodo v terminih od 20. do 22. maja na vseh podružničnih šolah odpeljane mrežaste palete z njihovo vsebino. Dodatni ulični zbiralniki pred matičnimi šolami pa ostajajo na svojih mestih.

 

V Sloveniji damo letno na trg 16 kg opreme, zberemo pa jo le nekaj več kot 6 kg. 

Namen akcije je sicer spomniti lokalno prebivalstvo na infrastrukturno mrežo zbiranja malih starih aparatov in odpadnih baterij – na sivo-zelene ulične zbiralnike. V zasavskih občinah smo jih postavili 33 na nekatere eko otoke že konec leta 2016, lokalno prebivalstvo jih je dobro sprejelo. Skupaj se je v njih od postavitve zbralo že skoraj 50 ton malih odpadnih aparatov in odpadnih baterij, a zbrane količine želimo še povečati, saj je potencial na tem področju dovolj velik. V Sloveniji v povprečju namreč vsako letno damo na trg preko 16 kg e-opreme, medtem ko jo zberemo nekaj več kot 6 kg (na prebivalca).

Akcija se izvaja v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki, ki je sofinanciran s strani Ministrstva RS za okolje in prostor ter Evropske komisije.

ZEOS

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top