500 prostovoljskih ur, pomagali 893 občanom …

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Trbovlje je humanitarna organizacija, ki deluje na območju Občine Trbovlje ter ima tri glavna področja dela – prvo pomoč, krvodajalstvo in socialno dejavnost. Dejavnosti, ki jih izvaja trboveljski rdeči križ financira ali pa sofinancira Občina Trbovlje.

V času epidemije novega koronavirusa je bila v ospredju socialna dejavnost

Še posebej je bil RKS OZ Trbovlje v času epidemije novega koronavirusa dejaven na področju socialne dejavnosti. Ekipa RK je namreč skupaj s prostovoljci in drugimi službami v občini dnevno skrbela za oskrbo starejših in bolnih z živili (namesto njih so opravili nakupe v trgovini, prevzeli zdravila v lekarni …), socialno šibkim so, če so izrazili potrebo, na dom peljali njihove pakete hrane, sodelovali so pri prevozih kosil socialno šibkimin in imeli 24-urno dežurno številko, na kateri so bili dosegljivi občanom.

V »korona aktivnosti« se je vključevalo 19 prostovoljcev, ki so opravili kar okoli 500 prostovoljskih ur. Tem prostovoljcem so se v zadnjih  dneh maja pridružile še prostovoljke, ki razdeljujejo donirano hrano v Menažki. Projekt donirana hrana je bil namreč ponovno vzpostavljen 18. maja.

Rdeči križ nudi različne oblike pomoči

Na trboveljskem rdečem križu lahko občani, ki se znajdejo v težki situaciji dobijo pomoč v obliki hrane, bodisi gre za prehranske pakete ali pa donirano hrano. To je hrana, ki jo zvečer prostovoljci RK prevzamejo v štirih trgovinah (predvsem kruh, pekovske izdelke, sadje, zelenjavo, mlečne izdelke… ), in do večera ni bila prodana, je pa še vedno ustrezna in neoporečna. Količina prevzete hrane se dnevno spreminja, prostovoljke pa se trudijo, da jo razdelijo tako, da vsakemu uporabniku zagotovijo vsaj kruh oziroma pekovske izdelke. V nekaj dneh maja so tako z donirano hrano olajšali življenje 120-tim Trboveljčanom, v mesecih pred korono je hrano iz Menažke prejelo od 150 do 200 Trboveljčanov.

Občina Trbovlje sicer financira ali sofinancira dejavnosti trboveljskega rdečega križa.

Upravičenost do pomoči, občani dokazujejo med drugim z veljavno odločbo denarne socialne pomoči, plačilno listo, potrdilom o višini pokojnine … V letošnjem letu so do sredine julija s prehranskimi paketi pomagali 893 občanom, lani v celem letu je bilo upravičencev skupaj z družinskimi člani več kot tisoč.

Seveda pa pomoč v hrani ni edina pomoč, po katero lahko Trboveljčani pridejo na RK. Konec junija so razdeljevali bone za šolske potrebščine, v naslednjih dneh bodo 17 otrokom omogočili brezplačno letovanje na morju, prihodnji teden spet odpirajo skladišče z rabljenimi oblačili … Za vse informacije o upravičenosti do pomoči ali pa tudi samo za klepet, če so občani v stiski, so dosegljivi po telefonu (03 56 67 740), lahko pa se pri njih oglasite tudi osebno ali jim pišete na trbovlje.ozrk@siol.net.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top