50 let karateja v Trbovljah

Prvi trening karateja v Trbovljah je bil izveden pred natanko petdesetimi leti, 2. avgusta 1971, kjer je na trening takrat nepoznane borilne veščine prišlo več kot dvajset zainteresiranih. Med njimi je bilo tudi nekaj žensk, kar je bilo zaradi takratnega statusa karateja zelo presenetljivo.

Ni točnega podatka, koliko članov je v teh letih šlo skozi trboveljske karatejske vrste, vendar zagotovo nekaj tisoč. Trenutno je v Karate klub Trbovlje vključeno in redno trenira več kot 190 članov vseh starosti. Trenirajo ženske in moški, največ pa je seveda otrok.

Trboveljčani so na domačih boriščih do sedaj osvojili že vse možne naslove. Kot ambasadorji so dostojno in športno zastopali trboveljski ter slovenski karate skoraj na vseh celinah sveta. Pomembno vlogo igrajo tudi v reprezentančnih nastopih, kjer so osvojili vrsto odličij, tako na uradnih evropskih prvenstvih kot na ostalih mednarodnih turnirjih, kjer so zastopali barve slovenske reprezentance. Poleg treningov in tekmovanj se izvajajo tudi dejavnosti, kot so: pikniki, izleti, planinski pohodi, družabna srečanja, kopanja v letnem bazenu, kolesarjenje itd.

Pred skoraj petdesetimi leti se je karate v Trbovljah začel šele dobro razvijati, tako kot tudi drugje po Sloveniji.

Ljudje so v klub prihajali z različnimi interesi, od želje po spoznavanju borilne veščine, druženju, samoobrambi ali pa zaradi športnih ambicij. Nekateri so ostali malo časa, drugi daljše obdobje, nekaterim pa je karate postal življenjski smisel. Vsak pa je pustil v klubu del sebe oziroma svoj pečat. Vsi, ki so v vsem tem obdobju šli skozi karatejske vrste, so vsak po svoje prispevali k priznanju, ki ga ima klub v svojem okolju. Občinski svet Občine Trbovlje je leta 2002 na podlagi statuta občine Trbovlje sprejel sklep, da Karate klub Trbovlje za večletno nadpovprečno uspešno delo in uveljavljanje na področju športa, organizaciji mednarodnih športnih prireditev, vzgoji tekmovalcev in promociji občine Trbovlje prejme »prvojunijsko nagrado«.

Danes Karate klub Trbovlje v Sloveniji zagotovo sodi med najboljše tako v tekmovalnem kot organizacijskem pomenu. Doseženi rezultati kažejo, da je delo v klubu dobro načrtovano, zato se bo s takšnim delom nadaljevalo tudi v bodoče.

 

50 LET KARATEJA V TRBOVLJAH – OBVESTILO

V Karate klubu Trbovlje so v lanskem letu ustanovili Organizacijski odbor za pripravo obeležitve 50 let karateja v Trbovljah. Zadevo želijo izvesti na več projektih, in sicer:

  •  Slavnostna prireditev.
  •  Zasavski muzej Trbovlje: Začasna razstava – 50 let karateja v Trbovljah.
  •  Izdaja knjige »50 let karateja v Trbovljah«.
  • Predstavitveni film o klubu.

Slavnostno prireditev so nameravali izvesti v drugi polovici oktobra ali v začetku novembra. Glede na trenutno situacijo, napovedi in predvidevanja v zvezi z epidemijo koronavirusa, kjer se ponovno načrtujejo določene omejitve pri zbiranju večjega števila oseb, bo vse želeno praktično nemogoče izvesti v tem letu. Slavnostno prireditev ter vse ostale načrtovane aktivnosti bodo izvedli v prvi polovici naslednjega leta (predvidoma v mesecu maju 2022).

 

Besedilo in foto: Karate klub Trbovlje

 

 

Po enem izmed treningov v telovadnici Partizan leta 1972.

 

Ekipni prvaki Slovenije leta 1988.

 

Trboveljčani so leta 2000 osvojili 4 medalje na Millenium Big Apple Challenge-u.

 

Klubski pikniki so postali stalnica pri trboveljskih karateistih.

 

Zaključki šolskih let so zadnja leta vedno številčnejši dogodek.

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top