38. zimski pohod na Porezen

Pohodna enota Združenja borcev za vrednote NOB Trbovlje enota prvič na pohodu. 

38. ZIMSKI POHOD NA POREZEN 24. 3. 2013

V nedeljo, 24. marca smo se udeležili 38. Tradicionalnega zimskega pohoda na Porezen, tokrat prvič v organizaciji ZB NOB Trbovlje. Pohod je organiziran v spomin na bitko na Poreznu, ki se je odvila 24.marca 1945, prvič pa je bil organiziran leta 1976. Kar nekaj pohodnikov je svojo udeležbo odpovedalo zaradi slabega vremena in tako sva se na pot iz ZB NOB Trbovlje odpravila dva pohodnika.

Iz Trbovelj sva krenila malo pred 7. uro zjutraj. Po krajšem postanku v Medvodah namenjenemu kavi, sva pot nadaljevali mimo Škofje Loke in Železnikov proti Petrovemu Brdu. Zaradi plazov in snega je bila cesta zaprta, zato sva bila primorana improvizirati. Pot sva začela na izhodišču v Davči. Vreme je bilo neprijazno, saj je bilo kar nekaj stopinj pod ničlo, vseskozi pa je močno pihalo in snežilo. Nekateri večkratni pohodniki so povedali, da so bile tokrat najslabše vremenske razmere kar pomnijo. Po debeli snežni odeji sva po uri in pol hoje mimo redkih pohodnikov ob 11. uri prispela na vrh, kjer je potekalo polaganje venca v spomin na bitko na Poreznu. Zaradi močnega vetra smo se pohodniki hitro odpravili v planinsko kočo pod vrhom, kjer nas je čakal topel čaj. Sledil je pogovor ob malici in čaju s preostalimi pohodniki, nato pa sestop v dolino, ki je zaradi snega potekal zelo hitro. Morda vzamemo prihodnje leto s seboj še sanke ali smuči, če bo dovolj snega seveda.
V dolini naju je čakal zasnežen avto, za odhod pa je bilo potrebno še nekaj rekreacije in rinjenja avtomobila v hrib, saj je v vmesnem času zapadlo precej snega in so bile ceste delno neprevozne. Okoli četrte ure popoldne sva se vrnila v Trbovlje. Prihodnje leto upamo na lepše vreme in več pohodnikov iz ZB NOB Trbovlje.

Vodja pohodne enote Žiga Šubic
 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top