29. Špelin in Vesnin Memorial

Minuli vikend je v Kranju potekal že 29. Špelin in Vesnin memorial, v spomin na tragično preminuli, odlični plavalki kranjskega Triglava. Špele se spominjamo po letalski nesreči na Korziki, Vesna pa je predčasno sklenila svojo športno in življensko pot v avtomobilski nesreči. Ravno zato so organizatorji izvedli tudi dve memorialni disciplini na 800 prosto in 100 delfin, kot spomin na njune izjemne dosežke.

Veliko  število nastopajočih ( 472 ) plavalcev iz 4-ih držav je napovedovalo odlične nastope po tekmovalni plati, manj zadovoljstva ali pravo razočaranje pa je požel sodniški zbor, ki je zaradi svojega tolmačenja pravil  diskvalificiral ogromno število plavalcev, ki so tako ostali brez prepotrebnih rezultatov. Če pa omenimo še dejstvo, da je potrebno plačati vsak štart s 5 €, dobimo neverjeten znesek, da se je v nič razblinilo okrog 400 €. Sodniki so zaradi neznanja in subjektivnih ocen, ki so bile, milo rečeno napačne, diskvalificirali 80 plavalcev, kar se ni zgodilo še nikoli in na ta način naredili medvedjo uslugo sebi, klubu, plavalcem in posledično tudi Plavalni zvezi, saj se bodo plavalci v prihodnje raje udeležili mitingov v tujini.

Tekmovanja, ki je služilo kot pripravljalni test pred državnimi prvenstvi, se je udeležila tudi 16 -članska ekipa trboveljskih mlajših plavalcev, ki so vsi po vrsti dokazali, da se dobro spoprijemajo s težavami, ki jih pestijo v zadjih letih. Vsem težavam navkljub so se dostojno borili s konkurenco in plavali tudi svoje os. rekorde. Za  najboljšo uvrstitev v klubu je poskrbel Žiga Šintler, ki se je kar trikrat povzpel na stopničke. Zmagal je v disciplini 100 prosto, ter bil 2 x drugi na 50 hrbtno in 100 mešano. Na 50 prosto pa se mu je medalja le za 6 stotink izmuznila iz rok.

Pri dekletih je do svojega prvega a verjamemo ne zadnjega odličja priplavala Daša Krajnc, ki je bila tretja na 100 prosto. Odlično je nastopila tudi v ostalih disciplinah, a v preveliki želji po dobrih uvrstitvah naredila nekaj začetniških napak, kar pa je povsem razumljivo. Tako je bila na 100 mešano četrta, na 50 prsno peta in na 50 delfin šesta.

Zopet je presenetila najmlajša Tia Tara Zupančič, ki je v konkurenci starejših osvojila 2 x peto mesto na 50 delfin in 100 mešano, ter šesto na 100 prosto. Napredek so pokazala tudi ostala dekleta: Nika Todorovič, Nina Kos, Kaja Imperl, Karin Stražar, Urška Zupanc, Sara Dvorjak in Klara Volaj, ki so popravljale svoje os. rekorde in dokazale, da so popravile osnovno hitrost, ki je potrebna za dober nastop tudi v daljših disciplinah.  

 Pri fantih pa se z dobrimi rezultati lahko pohvalijo  Nejc Kos, ki je v hudi konkurenci osvojil peto mesto na 800 prosto in se močno približal svojemu os. rekordu, Tilen Šintler z osmim mestom na 100 prsno in odličnim dosežkom na 200 mešano, ter Žiga Kovačič, ki je popravil svoj rekord na 100 delfin. Presenetila sta Marcel Urbanija in Jaka Jeršin, ki s solidno realizacijo in zavzetostjo na treningih dohitevata konkurenco, ki je bila še v lanski sezoni zanju nedosegljiva.

Torej, plavalci se pogumno spopadajo z recesijo v smislu samih pogojev treniranja in z optimizmom zrejo v prihodnost, ki bo že v Božično-Novoletnih praznikih za njih nadvse prijetna. Odhajajo namreč v standardno bazo v Cerknem, kjer bodo napor in užitek združili v celoto, ki se bo, verjamemo, pokazala na Zimskih državnih prvenstvih.

Avtor: Darko Raušl

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top