25. občinski otroški parlament »Izobraževanje in poklicna orientacija«

V četrtek, 12. marca 2015 je v sejni dvorani Občine Trbovlje zasedal občinski otroški parlament na temo Izobraževanje in poklicna orientacija v izvedbi Društva prijateljev mladine Trbovlje. V debati je sodelovalo 22 parlamentarcev z OŠ Trbovlje, OŠ Tončke Čeč in OŠ Ivana Cankarja.

Učence je najprej pozdravila županja Občine Trbovlje, nato pa so učenci z vsake šole predstavili zaključke šolskih otroških parlamentov.

Učenci so mnenja, da veliko dejavnikov vpliva na izbiro poklica, a so najpomembnejši veselje, interesi, sposobnosti in znanja, ki so nujni za opravljanje določenih poklicev. Čeprav bi morala izbira poklica biti v prvi vrsti učenčeva odločitev, je pomembno tudi mnenje staršev, možnosti šolanja in tudi možnosti kasnejše zaposlitve. Želijo si več informacij o poklicih s strani šole in drugih ustanov, a tudi več možnosti pridobivanja neformalnih izkušenj skozi npr. prostovoljstvo.

Sprejeti so bili sledeči sklepi:

1. Na izbiro nadaljnjega šolanja vpliva interes posameznika pa tudi mnenje staršev.

2. Pri izbiri poklica je pomembno, kaj smo sposobni kar najbolje opravljati in tudi, kaj nam bo prineslo finančno stabilnost.

3. Pomembne so tako ocene, kot splošna razgledanost.

4. »Če te nekaj res zanima, je dobro, da o tem pridobiš vse informacije.«

5. Na šolah si želijo več predstavitev poklicev, hobijev, itd.

6. Zasavje potrebuje mlade, da ostanejo v domačem kraju.

Na koncu so učenci izbrali šest delegatov, ki se bodo udeležili regijskega otroškega parlamenta: Tomaž Kurent, Maj Hauptman Pepelnjak, Nina Pečnik, Blaž Cestnik, Zala Pestotnik, Zala Stošicki.

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.808220102586692.1073741990.263378383737536&type=1″]

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top