Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Komunala Trbovlje, d.o.o. se pridružuje akciji Zbornice komunalnega gospodarstva in slovenskih komunalnih podjetij, ki bo v četrtek, 26. 11. 2015, v Mestnem parku v Trbovljah, od 12. do 14. ure.

 

Dogodek na temo zmanjševanja odpadkov organizira skupaj z dijaki GESŠ Trbovlje.

 

Letošnja tema evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je dematerializacija oz. kako ravnati, da odpadki sploh ne bi nastajali oz. da bi jih bilo čim manj. Z drugimi besedami: »Narediti več z manj!«

 

V sklopu te teme bomo v letošnji skupni akciji prikazali, koliko naravnih virov potroši vsak izmed nas. Po podatkih inštituta Sustainable Europe Research Institute vsak prebivalec Evrope potrošil okvirno 43 kg naravnih virov na dan. 17 kg virov porabimo za tehnologijo, knjige in časopise, 13 kg za infrastrukturo in gospodinjstvo, 10 kg za hrano in pijačo ter 3 kg za transport.

 

Vabimo vas na dogodek, da razmislite o svojih navadah in potrošniških vzorcih ter da skupaj podamo predloge za drugačno, okolju prijaznejše ravnanje.

 

V evropskem tednu zmanjševanja odpadkov je naše novo vozilo dobilo novo barvno podobo. Prijazno poslikavo s Komunalčkom in Perkmandeljcem, ki bo uporabne predmete podaril. Podarite jih tudi vi in s tem podaljšajte življenjsko dobo izdelka ter zmanjšajte količino odpadkov.

 

PONOVNO UPORABI IN DO KONCA IZRABI!

Možnosti za oddajo uporabnih predmetov so v Trbovljah naslednje:

  1. Zbiralniki za uporabna oblačila (tudi obutev, posteljnino, brisače, igrače, torbe ipd.) na lokacijah: pred Rdečim križem Trbovlje na Ulici 1. junija 4, na Trgu Franca Fakina v bližini cerkve in pred Marijinim domom na Ulici 1. junija. Vsebino prevzemata RK Trbovlje in Župnijska Karitas Trbovlje.
  2. Prodajalna Stara šola (Zavod KNOF) na Ulici 1. junija 4 sprejema oblačila in obutev, gospodinjske aparate, posodo, knjige, otroške vozičke in podobno opremo, starine oz. druge uporabne predmete, (obratovalni čas: ponedeljek in petek: 8.00 – 16.00 ure, torek in četrtek: 9.00 – 17.00 ure, sreda: 12.00 – 16.00 ure, vsako 1. in 3. soboto v mesecu: 8.00 – 11.00 ure, kontakt: 040 709 983, 068 628 854, starasola@knof.si).
  3. Ropotarn’ca sprejema predvsem različno uporabno pohištvo, opremo za dom in prosti čas, računalniško opremo, kolesa, športno opremo. V kratkem bo začela poslovati v stavbi bivše Mehanike,Trg revolucije 23, (kontakt: 040 144 130, info@ropotarnca.si).

Prodajalni Stara šola ali Ropotarn’ci podarite tisto, česar več ne potrebujete, po ugodni ceni pa kupite nekaj, kar vam bo koristilo.

 

UPORABA PRALNIH PLENIC ZMANJŠUJE KOLIČINO ODPADKOV

Plenice za enkratno uporabo na odlagališčih razpadajo celo 200 do 500 let. Ker gre za mešanico biološkega odpada, plastike in kemikalij iz vpojnega gela, jih je težko kakorkoli predelati. Z njimi delamo okolju veliko škodo.

Moderne pralne plenice so enostavne za uporabo, strošek njihovega nakupa in pranja pa je bistveno nižji kot nakup plenic za enkratno uporabo.

Več informacij: www.eko-rita.si, info@eko-rita.si

 

Za občane in okolje – Komunala Trbovlje!

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top