10. OKTOBER – SVETOVNI DAN DUŠEVNEGA ZDRAVJA

10. oktobra obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja z namenom promocije duševnega zdravja in spodbujanja prizadevanj za boljše duševno zdravje. Vodilna tema letošnjega dneva je »Duševno zdravje na delovnem mestu«.

Za zagotavljanje duševnega zdravja posameznika je plačano delo eno izmed pomembnih področij, saj mu pomeni eksistencialno varnost, mu daje občutek pripadnosti, zagotavlja socialno mrežo in prinaša samospoštovanje. Po drugi strani pa različni dejavniki, kot npr. prevelike delovne zahteve, naporen urnik, nejasna navodila, monotono delo, slabi odnosi med zaposlenimi, strah pred izgubo službe, mobing, ipd. lahko vodijo v  duševne težave. Ključnega pomena za preprečevanje tovrstnih težav je na eni strani ozaveščanje in na drugi strani pravočasno in učinkovito ukrepanje.

Na ŠENT-u smo dan obeležili z akcijo, ki smo jo poimenovali: »10 korakov do boljšega duševnega zdravja«. Naš glavni cilj je ozaveščanje delodajalcev in širše javnosti o pomenu skrbi za duševno zdravje nasploh, še posebej na delovnem mestu.

V okviru akcije smo povabili delodajalce k podpisu simbolične zaveze, da bodo v prihajajočem letu posebno pozornost posvetili duševnemu zdravju svojih zaposlenih.

Obenem smo z namenom ozaveščanja o pomembnosti duševnega zdravja in preseganja predsodkov delili zelene pentlje, ki simbolizirajo duševno zdravje ter informativne razglednice z 10 kratkimi priporočili kako do boljšega duševnega zdravja vsakega izmed nas.

V Dnevnem centru ŠENT Trbovlje smo v sodelovanju z Ozaro, Enoto Zasavje organizirali predavanje Andreja Pešca na temo Duševno zdravje na delovnem mestu. Doživetemu predavanju je prisluhnilo veliko število obiskovalcev, po predavanju je sledilo podpisovanje zavez. V Zasavju so podpisniki simbolične zaveze: CSD Trbovlje. CSD Zagorje ob Savi, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, Igor Matanovič s.p., Regionalni center za razvoj, Zasavska ljudska univerza in Karitas Sv. Martin Trbovlje. Ob podpisu smo jim predali kratke napotke kako ohranjati duševno zdravje zaposlenih oziroma kako ukrepati ob morebitnem pojavu duševne motnje. Tri temeljna priporočila delodajalcem za boljše duševno zdravje zaposlenih so: oblikovanje zdravega delovnega okolja, pomoč zaposlenim, da prepoznajo tveganja za razvoj duševne motnje ter podpora zaposlenim, ki se soočajo z duševno motnjo.

Dan smo zaključili z mislijo, da je pomembno vsakodnevno poskrbeti za svoje zdravje, tudi za duševno zdravje, predvsem na delovnem mestu.

Predavatelj-Andrej-Pešec.-Foto-N.B.

 

R.N.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top