10 let zasavskega godalnega orkestra Poco meno mosso

V petek, 27. septembra 2013, se je Lovski gradič v Trbovljah spremenil v pravi grad 17., 18. in 19. stoletja, kjer je zazvenela za takšen ambient prav posebej primerna glasba iz obdobja klasicizma in romantike.

Zasavski godalni orkester Poco meno mosso, je obiskovalcem s tovrstno glasbo želel pričarati obdobji, ko so največji skladateljski mojstri pisali tehtne stvaritve in najlepše mojstrovine predvsem za godala. S tem so počastili tudi 10 let skupnega muziciranja članov in članic. Trenutno je aktivnih 13 godalcev. Vsa ta leta je umetniški vodja Katja Mikula, učiteljica violine, dirigentka šolskega godalnega orkestra in ustanovna pobudnica tega orkestra ter ravnateljica Glasbene šole Trbovlje, kjer ima orkester tudi domicil. Njen učenec, koncertni mojster orkestra in tudi večerni solist v Massnetjevi Meditaciji iz opere Thais in Brahmsovemu Madžarskemu plesu št. 5, violinist Edin Okić, pa se je s tem koncertom poslovil od rodnih Trbovelj in Slovenije, saj se je odpravil na študij v Avstrijski Gradec.

V prvem delu so obiskovalci v nabito polnem gradiču poslušali Mozartovo Malo nočno glasbo v celoti. V odmoru so, tako kot se za takšen poseben dogodek spodobi, postregli s penino. V drugem delu koncerta sta v začetku odzveneli še vsem znani klasicistični deli, Boccherinijev Menuet in Haydnova Sereneda za godlani kvartet. Potem pa so romatična dela Griega, Čajkovskega, Medhelsona, Schuberta, Smetane in obe omenjeni solistični deli, več kot ganili občinstvo. Ob slovesu in čestitkah ter željah, da bi se takšni dogodki še ponovili, se je kljub slabemu vremenu, večino obiskovalcev in orkestrašev z ogretimi srci po celovečernem koncertu odpravilo domov.

Poco meno mosso 10 let (1)

Poco meno mosso 10 let (3)

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top